Annons

Regionrådet känner inte igen sig i läkarlarmen

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) tycker att samordningen fungerar bra inom sjukvården.
Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) tycker att samordningen fungerar bra inom sjukvården. Foto: Linus Svensson/TT

Samordningen fungerar bra inom sjukvården i Stockholm, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), som inte känner igen sig i läkarkritiken som SvD rapporterat om.

– Men det är ett jätteproblem om inte läkarna uppfattar det.

Under strecket
Publicerad

Klara Söderberg, Södersjukhuset och Bengt Sparrelid, St Görans sjukhus, ordföranden för läkarföreningarna.

Foto: Malin Hoelstad

SvD har i flera artiklar tagit upp den frustration som finns hos akutpersonal på Stockholmssjukhusen. I stället för samordning konkurrerar de med varandra.

Men sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) känner inte igen sig i läkarlarmen från akutsjukhusen.

– Det har i och för sig varit så under hela pandemin att sjukhusen gjort lite olika saker, men att de inte skulle haft någon dialog för att utveckla en jämlik vård känner jag inte igen. Hela hälso- och sjukvårdsförvaltningens funktion och roll har varit att just samordna vården.

Men det är väl ett problem om läkare inte uppfattar någon samordning?

– Det är jätteproblem om de känner det så. Det behövs en tät dialog inom professionen för att utveckla behandlingarna på ett såhär nytt område. Chefläkarna har dessutom en viktig roll att se till att samordningen och patientsäkerheten fungerar, säger hon.

Uppgifterna till SvD om att man på Södersjukhuset redovisat färre IVA-platser än vad man egentligen har, för att personalen ska få semester, är en nyhet för Anna Starbrink.

– Det låter inte alls bra, jag hoppas att det är ett missförstånd. Vad jag vet finns en bra samordning och jag har inte fått några signaler om att det skulle vara problem med IVA-platserna, säger hon.

Annons
Annons

Klara Söderberg, Södersjukhuset och Bengt Sparrelid, St Görans sjukhus, ordföranden för läkarföreningarna.

Foto: Malin Hoelstad

Starbrink fortsätter med att alla sjukhus har ett tufft uppdrag i att ha dubbelt så stor kapacitet som en vanlig sommar.

– Men varje dag görs en avstämning mellan sjukhusdirektörerna, säger hon.

Klara Söderberg, Södersjukhuset och Bengt Sparrelid, St Görans sjukhus, ordföranden för läkarföreningarna.
Klara Söderberg, Södersjukhuset och Bengt Sparrelid, St Görans sjukhus, ordföranden för läkarföreningarna. Foto: Malin Hoelstad

På S:t Görans sjukhus anser läkarföreningen som SvD berättat att man har fått ett för stort beting under sommaren och att det krävs mer samarbete, inte mindre.

– Samarbetet ska inte upphöra, men varje sjukhus måste hålla en egen hög kapacitet. Om inte kapaciteten finns där finns det ju inget att samordna, säger Anna Starbrink.

Varför läggs sommaruppdragen till sjukhusen ut så sent?

– Det är jättesent, men det handlar ju om en ny sjukdom och minskningen av vårdbehoven går för långsamt, och det är väldigt oroande för sommaren. Ny kunskap växer fram dag för dag, men situationen är problematisk med en så förfärlig och oberäknelig pandemi.

Vilka löften kan du ge om vårdpersonalens semestrar i sommar?

– Att alla sjukhus och andra arbetsgivare gör allt för att säkra att man ska få sina lagstadgade fyra veckors semester, säger Anna Starbrink.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons