Annons

Regler för politikers sidbyten ska utredas

Toppmoderaten Filippa Reinfeldt går från att vara vårdpolitiker till att jobba för privata vårdjätten Aleris – ett jobbskifte som väcker stark kritik. Nu tillsätter regeringen en utredning om ex-politikernas sidbyten.

Under strecket
Publicerad

Filippsa Reinfeldt ska börja jobba för vårdjätten Aleris.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMANBild 1 av 1

Filippsa Reinfeldt ska börja jobba för vårdjätten Aleris.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMANBild 1 av 1
Filippsa Reinfeldt ska börja jobba för vårdjätten Aleris.
Filippsa Reinfeldt ska börja jobba för vårdjätten Aleris. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Flera tunga namn inom Alliansen under förra mandatperioden har gått till näringslivet, däribland Anders Borg (M).

På fredagen kom beskedet att landstingspolitikern Filippa Reinfeldt (M) blir affärsutvecklare på Aleris. Senare på dagen kom också beskedet att regeringen tillsätter en utredning för att se över reglerna.

– Vi har jobbat under den senaste veckan med att ta fram en utredning som handlar om karantänsregler för statliga företrädare. Mot bakgrund av det som har nu har hänt ser vi ett behov att bredda det arbetet till att även omfatta företrädare från den kommunala sektorn, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

För drygt en månad sedan led Reinfeldt en överraskande förlust i striden om att bli moderat finanslandstingsråd i Stockholm. I dagarna meddelade hon därför att hon hoppar av sin plats i landstingsfullmäktige.

Annons
Annons

Det nya jobbet hos Wallenbergssfärens privata vårdbolag Aleris handlar om sjukvård och omsorg, tjänster som Filippa Reinfeldt varit med om att köpa som Stockholmspolitiker. Själv ser hon inget problem med det.

– Jag tycker inte att det krockar, dessutom har vi inga karantänsregler i Sverige, säger hon.

– Påståendet att jag skulle planerat för det här en längre tid faller på sin egen orimlighet. För mindre än två månader sedan gjorde jag allt för att bli finanslandstingsråd.

Vänsterpartistiska riksdagsledamoten Karin Rågsjö är en av kritikerna. Hon anser att karantänsregler bör införas för politiker som går till näringslivet.

– Det är ett perfekt jobb för en person som redan som politiker har jobbat hårt som lobbyist för vårdbranschen. Men hon kanske borde ha väntat ett år, säger Rågsjö.

**Helena Sundén **på Institutet mot mutor konstaterar att behovet att karantänsregler inte styrs av om beslut fattas på kommunal eller statlig nivå.

– Kan det vara så att man har fattat beslut till fördel för en organisation behövs en karenstid innan man går in i den, säger hon.

**Enligt **chefsrekryteringsbolaget Novares vd Fredrik Hillelson har ex-politiker blivit allt mer attraktiva för näringslivet under de senaste åren. Några är redan på väg till privata toppjobb.

– Jag vet flera andra politiker som är i sådana här processer, även om jag inte tänker säga namnen på dem, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons