Annons

Regler om skatteflykt skjuts upp – V missnöjt

Vänsterpartiets Tony Haddou och ekonomiske talesperson Ulla Andersson (V). Arkivbild.
Vänsterpartiets Tony Haddou och ekonomiske talesperson Ulla Andersson (V). Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ett nytt skatteflyktsdirektiv möter svenskt motstånd. Coronapandemin omöjliggör ett införande hävdar skatterådgivarorganisationen FAR – men det är inget som Skatteverket skriver under på. Nu vill skatteutskottets ordförande ta till den ovanliga åtgärden att låta regeringen bestämma.

Under strecket
Publicerad

SvD har tidigare kunnat visa hur finansminister Magdalena Andersson (S) utåt sett är emot aggressiv skatteplanering, men i verkligheten motarbetat förslag inom EU för att hejda skatteflykt.

Att komma runt det direktiv som EU beslutat om och som rör sig om att tvinga skatterådgivare – revisionsfirmor, advokatbyråer och liknande – att rapportera skatteupplägg över landgränserna är däremot inte ett alternativ. Klubbandet av direktiven sker vanligtvis i riksdagen.

I slutet av april skedde dock en ovanlig vändning i just riksdagen. Då föreslog skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) att riksdagen skulle överlåta till regeringen att bestämma när ett EU-direktiv mot skatteflykt ska införas.

– Riksdagen gör så här i undantagsfall, säger Jörgen Hellman.

Det är inget som Tony Haddou (V) vill skriva under på.

– Det handlar om medhjälp till skatteflykt, säger Tony Haddou som sitter i skatteutskottet och vill att utskottet klubbar direktivet så att det kan börja gälla den 1 juli som planerat.

Jörgen Hellman tillhör den majoritet i utskottet som anser att regeringen ska få bestämma. Han påpekar att utskottet kommit till den här lösningen för att branschorganisationen FAR, som bland annat organiserar skatterådgivare, har protesterat.

Annons
Annons

Organisationen har i flera år lobbat emot det förslag som EU klubbade och gjorde till ett direktiv 2018, och som egentligen skulle ha införts av EU-länderna redan vid årsskiftet 2019/2020.

– Nu klagade FAR på att Skatteverket inte kunde ge FAR tillräcklig information på grund av coronatider eftersom det inte går att träffas, säger Jörgen Hellman och fortsätter:

– FAR tyckte inte att den 1 juli var ett lämpligt datum, men Skatteverket säger att de grejar det och att de kan ge information, säger Jörgen Hellman.

Anette Landén, chef för storföretagsavdelningen på Skatteverket, bekräftar den bilden.

– Vi kommer att ha system på plats den 1 juli där företagen ska kunna leverera in sina uppgifter till oss. Från vår sida kommer vi att kunna leverera på det sätt som avsetts, säger hon.

Nu har riksdagens skatteutskott skjutit upp frågan till den 14 maj och riksdagen som helhet ska fatta beslut den 26 maj.

Tony Haddou är inte nöjd.

– FAR använder corona som anledning för att försvara sina intressen. Det går inte att köpa riktigt, framför allt inte när Skatteverket faktiskt har systemen på plats. Det här har varit på tapeten i flera år, säger han.

När EU kom med sitt direktiv gjorde Sverige en statlig utredning som rekommenderade regeringen att gå längre än EU-direktivet genom att även tvinga skatterådgivare att informera om skatteupplägg inne i Sverige.

Organisationen Svenskt Näringsliv och de flesta andra remissinstanser gick dock – som så många gånger tidigare när det gäller regler mot skatteflykt – emot förslaget.

Den 6 december 2019 bestämde sig finansminister Magdalena Andersson (S) för att backa. Sverige skulle bara införa EU-reglerna. Skatterådgivare behöver inte berätta om inhemska arrangemang.

Nu är det oklart när Sverige kommer att införa EU-direktivet, men om inte regeringen eller riksdagen gör det riskerar Sverige så småningom att få betala böter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons