Annons

Regnskogens Dalai Lama: ”Det är fruktansvärt”

Det brasilianska Yanomami-folkets ledare Davi Kopenawa.
Det brasilianska Yanomami-folkets ledare Davi Kopenawa. Foto: Wolfgang Schmidt Ammerbuc

Han bävar inför klimatmötet i Madrid. Skövlingen av Amazonas är värre än någonsin och planetens lungor håller inte länge till, säger Davi Kopenawa i en SvD-intervju. Nu väntar Sverige.

Under strecket
Publicerad
Foto: Wolfgang Schmidt AmmerbucBild 1 av 2
Foto: Wolfgang Schmidt AmmerbucBild 2 av 2

GENÈVE Handslaget är kraftfullt och blicken klar. På huvudet bär han en krona av orangegröna fjädrar, som sticker ut bland diplomatstadens mörka kostymer. Det brasilianska Yanomami-folkets ledare Davi Kopenawa är en färgstark klick i ett novembergrått Genève dit han har kommit för att berätta om sin kamp för världens största regnskog – hotad av ekonomiska intressen och klimatförändringar. 63-åringens idoga arbete har gett honom smeknamnet ”regnskogens Dalai Lama”.

– Jordens viktigaste skog håller på att dö. Bönder, boskapsuppfödare och guldgrävare blir alltmer aggressiva och skövlar regnskogen snabbare än vi har sett tidigare. De stöttas av president Bolsonaro som bara bryr sig om gruvor och jordbruk och struntar i miljö och ursprungsfolk.

Kopenawas oro har stärkts av förra veckans rapport om avskogningen av Amazonas. Där konstateras att skövlingen har ökat med 30 procent under det senaste året och nu är den värsta på över tio år, enligt Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (NPE). Avskogningen uppgick till 10 100 kvadratkilometer skog under det senaste året – en yta som motsvarar tre gånger Gotlands storlek.

Annons
Annons
Foto: Wolfgang Schmidt AmmerbucBild 1 av 1

Stora delar av regnskogen ödelades dessutom i bränder tidigare i år, vilket fick storstaden Sao Paolo att svepas in i mörker mitt på dagen.

– Det är fruktansvärt. Detta är jordens lungor som ska hjälpa till att rädda planeten. I stället håller hela regnskogen på att fyllas av svart brandrök, säger Kopenawa.

Foto: Wolfgang Schmidt Ammerbuc

Den dramatiska avskogningen sammanfaller med valet av Jair Bolsonaro i oktober 2018, och hans kampanj att exploatera regnskogen för att gynna ekonomin. Inte minst finns starka intressen för mer jordbruksmark där soja kan odlas. Brasilien är världens största nötköttsexportör, och 80 procent av all odlad soja går till djurfoder. Vissa menar att det därmed är brasiliansk biff som ligger bakom regnskogens skövling – och klimatförändringarna.

Bolsonaro har beskyllt människorättsorganisationer för att sätta eld på skogen och lägga skulden på regeringen. Men det har avvisats från många håll. Häromdagen gick Bolsonaro ut med en ny attack: han anklagar nu Hollywoodstjärnan Leonardo DiCaprio för att betala för anlagda bränder i Amazonas. ”Den där Leonardo DiCaprio är cool, eller hur? Ger pengar till att elda upp Amazonas”, sade Bolsonaro till medier i fredags.

DiCaprio förnekar all finansiering och har svarat att "Brasiliens folk som kämpar för att rädda sitt natur- och kulturarv förtjänar hyllningar”, enligt TT. Kopenawa säger till SvD att han själv sett hur bönder sätter eld på skogen.

Annons
Annons
Foto: Wolfgang Schmidt AmmerbucBild 1 av 1

– Jag är född och uppvuxen i regnskogen. Jag har med egna ögon sett hur bönder och boskapsägare satt eld på regnskogen för att skaffa mark att odla soja. Ofta ser jag svart rök över bergen. Då tänker jag ”nu bränner de igen”, säger Kopenawa.

– De har ännu inte kommit in på vårt landområde. Men de kommer allt närmare.

Han konstaterar att skövlingen av regnskogen har lett till klimatförändringar som försvårar livet för de 26 000 invånare som lever i Yanomami-området. Det har blivit varmare sommartid med intensiva värmeböljor som fått ett särskilt namn – ”Motho Kari”. Regnandet har minskat och floder torkat vilket har fått fisken att dö.

– Torkan breder ut sig och det är brist på vatten. Tidigare började torrperioden i december, nu startar den redan i oktober–november. Om floderna torkar ut innebär det katastrof för vårt folk.

Avskogningen har också fått en annan tragisk följd för Kopenawas ursprungsbefolkning: dödliga sjukdomar. I takt med att bönder, boskapsägare, illegala guldgrävare och andra har kommit närmare Yanomami-folket har de utsatts för sjukdomar och virus de aldrig känt till, utvecklat immunitet mot eller blivit vaccinerade mot.

– Det är allt från malaria, influensor, svåra virusinfektioner och mässling som drabbat oss. Jag har flera släktingar som har dött i mässling. Vi är på många sätt skyddslösa när det handlar om infektioner som är vanliga i städer och andra länder.

Foto: Wolfgang Schmidt Ammerbuc
Annons
Annons

Kopenawa verkar outtröttlig. Han berättar hur han har talat i FN och besökt bland annat USA, Frankrike, Norge, Tyskland och Kanada för att driva frågan om ursprungsbefolkningens rättigheter och regnskogens bevarande. Härnäst flyger han till Stockholm för att på onsdag ta emot årets Right Livelihood-pris, eller alternativa Nobelpriset som det brukar kallas.

I år firar priset 40-årsjubileum, och delas även ut till klimataktivisten Greta Thunberg, advokaten Guo Jianmei från Kina och människorättsförsvararen Aminatou Haidar från Västsahara.

– En stor heder. Då kan jag nå ännu fler med mitt budskap, säger Kopenawa.

Men hans engagemang har också gjort honom till en fiende för vissa och lett till ett riskfyllt liv. Det finns flera exempel på aktivister som har dödats.

Hur vågar du fortsätta?

– Jag är rädd för vapen men inte för att prata. Jag vet att jag står i vägen för många människor. Men jag har inget val, jag måste fortsätta att försvara mitt folk och vår skog.

– Vi måste skydda regnskogen, vi är helt beroende av den. Våra barn, barnbarn och framtida generationer i världen behöver också regnskogarna.

Det finns vetenskapsmän som varnar för att Amazonas kan närma sig en brytpunkt när kollaps blir oundviklig. Mellan 15 och 17 procent av regnskogen är redan förstörd. Om uppåt 25 procent av skogen avverkas kan hela regnskogen torka ut och omvandlas till savann. Räddandet av regnskogarna kommer därför att stå högt på agendan vid FN:s klimatmöte i Madrid, menar Kopenawa.

– Jag hoppas att Bolsonaro pressas av andra länder att stoppa skövlingen. Europa borde agera tuffare mot honom. Fortsätter det som nu blir det snart för sent att rädda regnskogen.

Testa din egen klimatpåverkan - gör Klimatkalkylatornsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons