Annons

Så mycket tjänar presidentkandidaterna

En guvernör som backas upp av en insiderfälld hedgefondstjärna, en tidigare politiker som finner nästan hela sitt stöd i kycklingindustrin och en frispråkig miljardär som inte vill ha andras pengar. Inom kort drabbar de republikanska presidentkandidaterna samman i tv och de gör det uppbackade med helt olika finansiella muskler.

Under strecket
Publicerad

De republikanska presidentkandidaterna samlades i Manchester, New Hampshire, USA, den 3 augusti.

Foto: Bryan Snyder/ReutersBild 1 av 1

1 / 11

De republikanska presidentkandidaterna samlades i Manchester, New Hampshire, USA, den 3 augusti.
De republikanska presidentkandidaterna samlades i Manchester, New Hampshire, USA, den 3 augusti. Foto: Bryan Snyder/Reuters

Natten till fredag svensk tid rullar det igång på allvar – dusten om presidentskapet 2016 i USA. Tv-kanalen Fox News har valt ut tio republikaner för den första debatten, med ett utropstecken i att Texasguvernören Rick Perry nobbas en plats till förmån för bland annat överraskningen John Kasich, guvernör i Ohio.

Även om det är långt kvar till själva valdagen har pengarna börjar flöda in för att stötta kandidaterna – och föga förvånande rör det sig om nya rekordnivåer.

**I slutet av juni har ** Super-PAC-organisationerna, grupperingar som driver kampanjer för kandidaterna (se fakta längst ned), håvat in över 2,2 miljarder kronor (258 miljoner dollar) till samtliga kandidater, att jämföra med exempelvis 223 miljoner kronor vid samma tid 2012, skriver OpenSecrets, en sajt som granskar de politiska bidragen i USA. En klar majoritet av de pengarna har gått till republikanerna.

Bland de som pytsat in pengar i de största Super-PAC-grupperna syns flera profiler från näringslivet. Bläddra dig nedåt för att se storfinansiärerna bakom politikerna som nu gör upp i tv-rutan.

Annons
Annons
Foto: Mel Evans/AP PhotoBild 1 av 1

2 / 11

Chris Christie, guvernör i New Jersey

Foto: Mel Evans/AP Photo

Super-Pac: America Leads

Inhämtade pengar: 11 miljoner dollar

Spenderade pengar: 266 000 dollar

Han må vara både tilltufsade och skandalomsusad samt ha ett vikande stöd, men missta inte – Chris Christie är en av stjärnorna i den stundande debatten. Bland de som stöttar Chris Christie syns finansstjärnan Steve Cohen vars hedgefond tvingades till 1,8 miljarder dollar i böter och förbjöds förvalta andras pengar efter en insiderskandal.

Tillsammans med sin hustru, Alexandra Cohen, är han god för över 11 miljarder dollar och har hittills satsat 1 miljon dollar i den grupp, America Leads, som stöttar Chris Christie. Bland andra bidragsgivare syns Reeboks tidigare vd Paul Fireman.

Annons
Annons
Foto: Mike Blake/ReutersBild 1 av 1

3 / 11

Mike Huckabee, tidigare guvernör i Arkansas

Foto: Mike Blake/Reuters

Super-Pac: Pursuing Americas Greatness

Inhämtade pengar: 3,6 miljoner dollar

Spenderade pengar: 147 000 dollar

Han har en bakgrund som pastor och guvernör i Arkansas, har haft en egen tv-show hos Fox och siktat mot Vita Huset tidigare. Nu tar Mike Huckabee ny sats och profilerar sig som en kandidat som värnar familjevärdena, är emot höjda skatter och skärpta vapenlagar – en politik som framför allt lockar Ronald Cameron, vd på kycklingföretaget Mountaire Corporation. Han har på egen hand stoppat in 86 procent av de pengar som grupperingen Pursuing America’s Greatness samlat på sig, uppger Opensecrets.

Annons
Annons
Foto: Scott Heppell/AP PhotoBild 1 av 1

4 / 11

Donald Trump, affärsman

Foto: Scott Heppell/AP Photo

Super-Pac: Make America Great Again

Inhämtade pengar: Ej känt

Spenderade pengar: Ej känt

Han insisterar själv på att han inte behöver några pengar från förmögna välgörare. Och kanske är det inte så konstigt. Enligt Forbes Magazine har fastighetsmogulen Donald Trump en egen förmögenhet på minst 4 miljarder dollar.

Exakt hur mycket den största Super-Pac-organisationen, Make America Great Again, har håvat in är dock inte redovisat ännu, enligt Opensecrets, men bågen är spänd och det talas om att "obegränsade resurser" är målet.

Enligt en ny undersökning av den högerprofilerade tv-kanalen Fox News är miljardären Donald Trump favorit bland republikanerna just nu. Enligt tv-kanalen har den frispråkige mogulen det högsta stödet bland väljarna sedan de startade sina primärvalsmätningar 2013. Om han lyckas hela vägen fram återstår att se, eventuellt sätter han krokben för sig själv.

Donald Trumps twitterkonto har bland annat skickat ut en bild med Trump tillsammans med bland annat några nazistsoldater. Han har själv också riktat förolämpningar mot immigranterna.

– När Mexiko sänder hit folk, sänder de inte sina bästa medborgare. De tar med sig droger, brott och de är våldtäktsmän, har Donald Trump sagt.

Annons
Annons
Foto: Brian Snyder/ReutersBild 1 av 1

5 / 11

John Kasich, guvernör i Ohio

Foto: Brian Snyder/Reuters

Super-Pac: New Day for America

Inhämtade pengar: 11 miljoner dollar

Spenderade pengar: 824 000 dollar

– Jag är här för att be om era böner, ert stöd och era ansträngningar, sade Kasich när han tillkännagav sitt beslut att slåss om presidentposten.

Och pengar förstås. Men än så länge har den stora finansiella uppbackningen uteblivit till den främsta Super-Pac som stöttar John Kasich. Bland bidragsgivarna syns, enligt Opensecrets, framför allt fastighetsbolaget Schottenstein med 1 miljon dollar, klädföretaget Limited Brands och Thomas Rastin, vd på industribolaget Ariel.

Annons
Annons
Foto: Jim Cole/AP PhotoBild 1 av 1

6 / 11

Rand Paul, senator

Foto: Jim Cole/AP Photo

Super-Pac: America’s Liberty och Concerned American Voters

Inhämtade pengar: 5 miljoner dollar

Spenderade pengar: 697 000 dollar

Den energiske Tea Party-favoriten och senatorn Rand Paul är ett av de mer spektakulära namnen i de republikanska leden. Han har tidigare lovat att bryta sönder ”maskinen Washington som slukar vår frihet och invaderar varje skrymsle och vrå av våra liv”.

En hård retorik som bland annat lockar Scott Banister, styrelseledamot i PayPal, som satsat något över 1 miljon dollar.

Annons
Annons
Foto: Yuri Gripas/ReutersBild 1 av 1

7 / 11

Ted Cruz, senator

Foto: Yuri Gripas/Reuters

Super-Pac: Keep The Promise I-III

Inhämtade pengar: 38 miljoner dollar

Spenderade pengar: 638 000 dollar

Har kallats för en galning av partikollegan John McCain, gjort en kometkarriär i senaten och kämpar bland annat för ett starkt försvar och låga skatter. Och pengarna strömmar in, om än inte från så många håll. Robert Mercer, vd på hedgefonden Renaissance Technologies och som under en tid stått under skattemyndighetens bevakning, har ensam satsat 11 miljoner dollar på den grupp som lyfter fram Ted Cruz.

Toby Neugebauer, som står bakom Quantum Energy Partners, ville inte vara sämre och satsade 10 miljoner dollar. Bröderna Dan och Farris Wilks, goda för 1,5 miljarder dollar vardera efter bland annat lyckosamma affärer inom oljeutvinning, har pytsat in totalt 15 miljoner dollar.

Annons
Annons
Foto: Brian Snyder/ReutersBild 1 av 1

8 / 11

Jeb Bush, tidigare guvernör i Florida

Foto: Brian Snyder/Reuters

Super-PAC: Right to Rise

Inhämtade pengar: 102 miljoner dollar

**Spenderade pengar: **5,4 miljoner dollar

Såväl far som bror har gjort det tidigare – nu siktar Jeb Bush på att vinna ett presidentval. Och 62-åringen är populär bland de stora bidragsgivarna och utklassar de övriga republikanska utmanarna med hästlängder när det kommer till inhåvade pengar i en och samma Super-Pac. Hittills har mer än 24 bidragsgivare satsat mer än 1 miljon dollar i Right to Rise.

Bland dem som väljer att stötta Jeb Bush syns Miguel Fernandez, ordförande för riskkapitalbolaget MBF Healthcare. Bland övriga toppgivare syns investeraren William Oberndorf, rapporterar Opensecrets.

Annons
Annons
Foto: Jim Young/ReutersBild 1 av 1

9 / 11

Marco Rubio, senator

Foto: Jim Young/Reuters

Super-Pac: Conservative Solutions PAC

**Inhämtade pengar: **16 miljoner dollar

Spenderade pengar: 108 000 dollar

Marco Rubio har snabbt gjort sig ett politiskt namn i USA. En av dem som ser honom som den gyllene diamanten i årets presidentvalskampanj är lyxbilshandlaren Norman Braman, god för närmare 2 miljarder dollar och som satsat 5 miljoner dollar.

Ett mer känt namn på listan över bidragsgivare är Lawrence Ellison, grundare av it-jätten Oracle, vars förmögenhet enligt Forbes uppgår till 50 miljarder dollar. Han har satsat 4 miljoner dollar i Conservative Solutions, enligt Opensecrets.

Annons
Annons
Foto: Brian Snyder/ReutersBild 1 av 1

10 / 11

Scott Walker, guvernör i Wisonsin

Foto: Brian Snyder/Reuters

Super-Pac: Unintimidated PAC

Inhämtade pengar: 20 miljoner dollar

**Spenderade pengar: ** 976 000 dollar

Scott Walker, som satsar på konservativa hjärtefrågor som abort och samkönade äktenskap, är populär på hemmaplan. Bland annat har Diane Hendricks, Wisconsins mest förmögna kvinna, satsat 5 miljoner dollar.

Annons
Annons
Foto: Brian Snyder/ReutersBild 1 av 1

11 / 11

Ben Carson, kirurg och talare

Foto: Brian Snyder/Reuters

**Super-Pac: **The 2016 Committee

**Inhämtade pengar: **2,5 miljoner dollar

Spenderade pengar: Oklart

Han är pensionerad neurokirurg och har släppt en bästsäljande bok om sin karriär som talare om självhjälp. Ben Carson, som anser att Barack Obamas vårdreform är det värsta som hänt USA sedan slaveriet, är inte det hetaste namnet i årets val.

Enligt flera medieuppgifter har grupperingen The 2106 Committee plockat in 2,5 miljoner dollar men ingen enskild bidragsgivare ska ha satsat mer än 75 000 dollar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons