Annons

Claes Lönegård:Storkoalitionen som ska rädda Sverige långt borta

De traditionella vänster- och högerpartierna i Europa tappar mark. I Sverige har det samlade väljarstödet för Socialdemokraterna och Moderaterna aldrig varit så lågt som nu, visar en ny genomgång som SvD har gjort av Sifos mätningar. På fem år har de två partierna tappat över en miljon väljare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M).

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M).

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M).
Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

I land efter land har de etablerade partierna – från höger till vänster – förlorat sin dominerande ställning. Senast i det franska presidentvalet, där det regerande socialistpartiet kollapsade och republikanerna sänktes av skandaler.

Vidare till andra valomgången gick i stället Marine Le Pen – ledare för högerpopulistiska Nationella fronten – och Emmanuel Macron, som startat sitt eget alternativa mittenparti.

Att de båda storpartiernas kandidater blev utslagna redan i första omgången var en historisk händelse i Frankrike. Samtidigt föll det in i ett numera välbekant mönster i europeisk politik, som visar att väljarna vänder det politiska etablissemanget ryggen.

Den tendensen syns tydligt även i Sverige. SvD har gjort en genomgång av samtliga opinionsmätningar från Sifo sedan starten 1967, och resultatet för de två statsbärande partierna är nedslående: det samlade stödet för Socialdemokraterna och Moderaterna har aldrig varit så lågt som i år.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

I de tre senaste väljarbarometrarna har S och M fått under 50 procent tillsammans. Aprilnoteringen är 47,4 procent. Så sent som för några år sedan låg den siffran på över 60 procent. Och backar man tillbaka till mitten på 1990-talet var storpartierna uppe på 70 procents sammanlagt väljarstöd.

I antal räknat har Socialdemokraterna förlorat närmare 900 000 väljare det senaste decenniet. För Moderaterna handlar det om nästan 800 000 väljare på bara fem år.

Många av dem har gått till Sverigedemokraterna, vars intåg i riksdagen har kastat om det politiska landskapet. Och det senaste åren även till Centerpartiet, som klättrat kraftigt i opinionen.

Det nya läget i svensk politik – och svårigheten att bilda traditionella riksdagsmajoriteter – har fått flera att föreslå det tidigare otänkbara: en storkoalition mellan S och M. Bland dem som ventilerat förslaget finns före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg och tidigare M-ministern Mikael Odenberg.

Även L-ledaren Jan Björklund har öppnat för en koalitionsregering bestående av S och M efter nästa val. Och bara timmar innan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm fick statsminister Stefan Löfven (S) frågan om han kan tänka sig att samregera med M.

– När väljarna har sagt sitt får vi se vad spelplanen blir och vad vi bäst gör av den, sa han till Aftonbladet.

Han ville inte utesluta att det kunde bli tal om en storkoalition.

– Om vårt land kommer i en besvärlig situation, det kan vara säkerhetsmässigt, det kan vara av andra skäl. Då kan jag inte börja med att säga "oavsett hur världen ser ut som kommer vi inte sitta i regering". Det måste avgöras från fall till fall, sa Löfven.

Men med ett gemensamt stöd för S och M på stadigt under 50 procent i de senaste Sifo-mätningarna ser det allt mer avlägset ut att en storkoalition ska kunna rädda svensk politik efter nästa val.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons