Annons

Rekordmånga flyr till Grekland – UNHCR varnar för kaos

Flyktingströmmen till Grekland har slagit nytt tragiskt rekord. Över en halv miljon flyktingar och migranter har nu kommit till landet, och under helgen kom rekordmånga till de grekiska öarna. UNHCR varnade på tisdagen för totalt kaos, och för att EU:s fördelningsplan för flyende kollapsar.

Under strecket
Publicerad

Mytilenes hamn under registrering för att flyktingarna ska kunna ta sig vidare till de temporära flyktinglägren och därefter snart kunna ta sig vidare till Aten. När bussarna kommer fylls de på några sekunder.

Foto: Linus Sundahl-DjerfBild 1 av 1

Mytilenes hamn under registrering för att flyktingarna ska kunna ta sig vidare till de temporära flyktinglägren och därefter snart kunna ta sig vidare till Aten. När bussarna kommer fylls de på några sekunder.

Foto: Linus Sundahl-DjerfBild 1 av 1
Mytilenes hamn under registrering för att flyktingarna ska kunna ta sig vidare till de temporära flyktinglägren och därefter snart kunna ta sig vidare till Aten. När bussarna kommer fylls de på några sekunder.
Mytilenes hamn under registrering för att flyktingarna ska kunna ta sig vidare till de temporära flyktinglägren och därefter snart kunna ta sig vidare till Aten. När bussarna kommer fylls de på några sekunder. Foto: Linus Sundahl-Djerf

GENÈVE Dystra flyktingsiffror presenterades på tisdagen i Genève. Hittills i år har 507 825 flyktingar och migranter kommit till Grekland via Turkiet, enligt Internationella migrationsorganisationen, IOM. Under helgen kom en flyktingström som saknar motstycke till de grekiska öarna med omkring 9000 flyende varje dag. Det är mer än under sommarens varmaste och lugnaste dagar, enligt IOM.

– Totalt kom 27 000 flyktingar och migranter till Grekland under helgen. Flertalet kom till Lesbos. Men även ön Chios, som tidigare fått 300-500 flyende per dag, tog emot 4300 migranter under helgen, sade IOM-talesmannen Joel Millman vid en presskonferens.

– Vi har nått ännu en dramatisk milstolpe med 8000 flyktingar som anlände under måndagen. Vi ser en skarp uppgång i Grekland, Men vi visste att detta skulle komma, tillade Melissa Fleming, taleskvinna för UNHCR.

Annons
Annons

Skälet till flyktingsrushen är främst att många vill ta sig över Egeiska Havet innan vädret försämras och höststormarna sätter in med kallare vatten. Många befarar också tuffare tag från turkiska kustbevakningen för att stoppa flykten över havet efter press från EU. Andra vill fly av rädsla för att alltfler EU-länder slår igen sina portar. Oktober och november ses av många flyende som sista chansen före vintern och hårdare politiska nypor.

Men alla klarar inte flykten, och kallare väder har redan gjort att fler dör. Minst 25 flyktingar har den senaste veckan drunknat på Egeiska Havet på grund av sämre väder, enligt IOM. Många av dem är barn som inte kan simma eller drabbas av nedkylning och extrem trötthet och inte klarar sig i vågorna. Det rapporteras även att smugglarna ger rabatter för flyktbåtar som ger sig av i dåligt väder.

FN:s flyktingkommissariat varnar nu för att massflykten skapar totalt kaos på de grekiska öarna, som saknar fungerande mottagningscenter. Häromdagen utbröt slagsmål mellan frustrerade flyktingar på ön Lesbos när de försökte tränga sig före kön till ett mottagningscenter. Registreringen ställdes in, polis kallades in och personal från UNHCR fick evakueras av säkerhetsskäl. Även på söndagen fick polis kallas in för att lugna läget bland flyktingar på de grekiska öarna.

– Det är extremt viktigt att man i Grekland, liksom på andra håll i Europa, upprättar fungerande mottagningscenter med drägliga förhållanden. Utan detta äventyras också hela programmet för vidarebosättning som EU enades om i september. Det kan gå i stöpet, varnar Melissa Fleming.

Annons
Annons

**Hon upprepar att **Europa måste göra mer för att komma ur dagens flyktingkris.

– Mer stöd måste ges till länder som tar emot majoriteten av flyende syrier, afghaner och irakier. En informationskampanj måste göras som varnar för farorna med båtresor över havet. Fler lagliga vägar måste upprättas för människor som söker skydd i Europa, säger Melissa Fleming.

Totalt har nu drygt 640 000 människor flytt över Medelhavet i år till Europa. Runt 138 000 har kommit till Italien från främst Libyen, medan drygt 500 000 kommit till Grekland via Turkiet och Egeiska Havet. Drygt 84 procent av de flyende kommer från Syrien, Afghanistan, Irak och Eritrea. Varje fjärde asylsökande i Europa är ett barn, enligt Unicef.

Libyen-rutten, eller centrala Medelhavsrutten, är den dödligaste med omkring 3000 döda. Där är havet farligare och havsfärden längre. Runt 250 människor har dött under Turkiet-rutten, ofta kallad östra Medelhavsrutten. Där handlar det om bara några kilometers havsfärd till öar som Lesbos, Samos och Kos. Men med isande kallt vatten och barn som inte kan simma riskerar dödstalen att stiga även på Egeiska Havet, enligt UNHCR.

– Vi är rädda för att fler kommer att dö i de grekiska vattnen när människor försöker fly före vintern och av fruktan för fler gränser som stänger, säger Melissa Fleming.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons