Annons

Rekordmånga pass är försvunna

Förra året anmäldes över 65 000 svenska pass försvunna och polisen misstänker ett omfattande missbruk. Snart kommer nya passregler.

– Det kommer inte att lösa alla problem, säger Per Löfvenberg, gruppchef på gränspolisen.

Under strecket
TT
Publicerad

Fler svenska pass anmäls försvunna varje år.

Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1

Fler svenska pass anmäls försvunna varje år.

Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1
Fler svenska pass anmäls försvunna varje år.
Fler svenska pass anmäls försvunna varje år. Foto: Christine Olsson/TT

Antalet svenska pass som anmäls försvunna ökar för varje år. Siffran för i fjol var rekordhög och mellan 2010–2015 försvann totalt 355 105 pass.

Polisen anar ett stort missbruk samtidigt som en väldigt liten del av det faktiskt upptäcks. Enligt statistik från Frontex, EU:s gemensamma gränspolisorganisation, rapporteras cirka 950 missbruk av svenska pass per år.

– Vi ser att det förekommer att någon reser på någon annans pass och tror att det finns ett stort mörkertal, säger Per Löfvenberg, gruppchef vid nationella gränspolissektionen.

Oroshärdar i världen med stora flyktingströmmar i kombination med asyl- och visumregler pekas ut som anledningar till att svenska pass blir mer attraktiva.

– Missbruket är en konsekvens av att det finns hinder för att resa till vissa länder och att man då måste ta sig illegalt till Europa, säger Per Löfvenberg.

Annons
Annons

Ökningen av antalet anmälda borttappade pass hänger enligt honom ihop med att svenska pass har blivit svårare att förfalska.

– Vi har fått säkrare pass och det gör att i stället för att förfalska pass så ökar missbruket av äkta pass. Man lånar eller säljer pass, säger Per Löfvenberg.

Svenska pass anses ha hög status bland annat på grund av visumfrihet till många länder. Endast tyska pass ger tillträde till fler länder utan visum.

– Visering är en fråga i det här. Utan visering kan man inte resa till många länder och visum utfärdas på felaktiga grunder ibland, säger Per Löfvenberg.

Den 15 april träder nya regler i kraft som innebär att svenska medborgare högst kan beviljas tre vanliga pass under en femårsperiod. I dag finns det ingen begränsning alls. Förhoppningen är att inskränkningen i lagen ska motverka det växande missbruket.

Enligt rapporten Missbruk av svenska pass från justitiedepartementet ansökte omkring 6 300 personer om fler än tre pass mellan 2009 och 2013. En person ansökte om 18 pass under perioden.

Per Löfvenberg på gränspolisen tror att lagändringen kommer att ge en viss effekt, men inte att man kommer att komma åt hela missbruket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons