Annons

Rekordmånga svenskar dör av knark

Foto: Charles Krupa/TT/NTB Scanpix

Näst flest knarkrelaterade dödsfall i EU. Sverige sticker ut i en ny rapport av EU:s narkotikabyrå. ”Missbruksvården och psykiatrin behöver bli mer tillgänglig”, säger en utredare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

959 dödsfall i Sverige 2017 kan kopplas till narkotika. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Siffran gör Sverige till det land inom EU med näst högst antal narkotikarelaterade dödsfall.

Det enda landet med högre siffror än Sverige är Estland, visar statistik som EU:s narkotikabyrå (EMCDDA) tagit fram.

År 2017 rapporterades över 40 dödsfall per miljon invånare i åtta länder i norra Europa till EMCDDA. I Estland var siffran 130 per miljon och i Sverige 92 per miljon, enligt rapporten. EMDCCA:s mått skiljer sig från Sveriges nationella mått "läkemedels- och narkotikaförgiftningar" genom att det omfattar andra koder. EMCDDA-måttet och vårt nationella mått skiljer sig därmed åt i antal dödsfall per år, men båda visar på samma utveckling.

I Sverige har dödsfallen fördubblats sett till antal och över en tioårsperiod, enligt Folkhälsomyndigheten, som samlar in data från bland annat Socialstyrelsen i syfte att mäta Sveriges folkhälsa.

– Vi ser på den här utvecklingen med oro, det är alldeles för höga siffror och vi ser ingen tydlig vändning. Samtidigt som alkohol och tobak går åt rätt håll så minskar inte de narkotikarelaterade skadorna och dödsfallen, säger Mimmi Eriksson Tinghög, utredare på enheten för drogprevention vid Folkhälsomyndigheten.

Enligt henne kan en av orsakerna till utfallet vara att personer inte fångas upp i tid med tillräcklig hjälp.

– Både missbruksvården och psykiatrin behöver bli mer tillgänglig och samverka med varandra, säger hon.

Mimmi Eriksson Tinghög nämner också att substitutionsbehandling och tillgången till naloxon länge begränsats, något som kan vara en möjlig orsak till dödstalen. Hon poängterar dock att tillgången har förbättrats under den senaste tiden. Substitutionsbehandling och naloxon beskrivs ofta som effektiva metoder för att behandla opioidberoende och häva överdoser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons