Annons

Rekordtappet – här föll Fi ihop som ett korthus

Soraya Post och Feministiskt initiativ tappade sin plats i EU-parlamentet efter att ha rasat stort i valet.
Soraya Post och Feministiskt initiativ tappade sin plats i EU-parlamentet efter att ha rasat stort i valet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna får nästan 30 procent av rösterna i ett Stockholmsdistrikt, medan MP backar i alla landets kommuner – utom två. SvD listar fem lokala resultat som sticker ut i valet till Europaparlamentet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 5

Liberalerna överraskade i Rinkeby

Sveriges mest EU-vänliga parti gjorde ett magplask i valet till Europaparlamentet och klarade spärren med en hårsmån. Enligt det preliminära valresultatet tappade de totalt 5,81 procentenheter jämfört med valet 2014 – från 9,91 procent till 4,1 procent.

De dystra siffrorna innebär dessutom att partiet tappar ett av sina två mandat i parlamentet.

Men ett valdistrikt i Stockholms län sticker ut. I distriktet Spånga 18 Rinkebystråket fick Liberalerna hela 29,7 procent av rösterna, och blev därmed näst största parti efter Socialdemokraterna i distriktet. Men eftersom valdeltagandet var lågt, 21 procent, motsvarar den procentsiffran endast 70 personer.

Även i de omgivande valdistrikten står Liberalerna starka. I distriktet Spånga 18 Rinkeby mellersta fick partiet 29,1 procent – och i samtliga andra valdistrikt i Rinkeby fick de markant högre siffror än snittet för riket.

Annons
Annons

2 / 5

Feministiskt initiativs rekordtapp i Telefonplan

I Stockholmsdistriktet Hägersten 13 Telefonplan hade Feministiskt initiativ rekordhöga 26,13 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet 2014. Då var de det näst största partiet i distriktet, där endast Socialdemokraterna var större med sina 27,75 procent.

I årets val ser siffrorna däremot helt annorlunda ut. Partiet tappar över 20 procentenheter och får enligt det preliminära valresultatet endast 3,1 procent. Men det är ändå betydligt högre än snittet för riket – där Fi landar på 0,8 procent.

Värt att notera är dock att mindre förändringar har gjorts gällande valdistriktets gräns – så smärre skillnader kan förekomma.

Annons
Annons

3 / 5

Miljöpartiet backar – men inte i Jokkmokk

En grön våg svepte över Europa – men ”Greta Thunberg-effekten” uteblev i Sverige, åtminstone för Miljöpartiet. Enligt det preliminära valresultatet backar MP från 15,4 procent i EU-valet 2014 till 11,4 procent i år, och tappar därmed två av sina fyra mandat.

Miljöpartiet tappade även i 288 av landets 290 kommuner, enligt DN. Men i Jokkmokk ökade de med hela två procentenheter: från 15,8 procent till 17,8 procent. Förutom Jokkmokk ökade Miljöpartiet även i Malung-Sälen i Dalarna, men där endast med 0,2 procentenheter.

Annons
Annons

4 / 5

Här skiljer 0,1 procentenheter mellan S och SD

I Sölvesborgs kommun i Blekinge blev det minst sagt en rysare när Sverigedemokraterna tog ett jättekliv framåt – samtidigt som Socialdemokraterna minskade något.

I slutändan blev Socialdemokraterna största parti, med bara 0,1 procentenheter mer än Sverigedemokraterna.

S landade på 28,8 procent av kommunens röster, medan SD fick 28,7 procent enligt det preliminära valresultatet. SD ökade med 9,7 procentenheter jämfört med valet 2014.

Annons
Annons

5 / 5

Kristdemokraterna ökar överallt – utom i Jönköping

Kristdemokraterna gör ett starkt val och ökar med 2 procentenheter till 8,7 procent enligt det preliminära valresultatet. Ökningen innebär dessutom att de får ett extra mandat i Europaparlamentet.

Partiet går framåt i samtliga län i landet – förutom ett. Med 15,2 procent av rösterna är Jönköping, KD:s allra starkaste fäste, men det är också det enda länet där partiet backar.

– Om man tittar på antalet röster, så har vi fått fler röster än förra valet. Det är alltid svårt när man bor i en region som växer, för då krävs det fler röster för att hålla samma procentantal, säger Camilla Rinaldo Miller, ordförande för Kristdemokraterna i Jönköpings län, till P4 Jönköping.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons