Annons

Rektor slutar i protest: ”Lärarna sönderstressade”

Maria Jarlsdotter säger upp sig efter 21 år som rektor. Orsaken är bland annat den ökade kontrollen av skolan, vinstmaximeringen och New public management-tänkandet.

– Det räcker nu, säger hon.

Under strecket
Publicerad

Efter 21 år som rektor på olika skolor har Maria Jarlsdotter fått nog. Hon slutar på Malmö latinskola i juli.

Foto: Privat Bild 1 av 1

Efter 21 år som rektor på olika skolor har Maria Jarlsdotter fått nog. Hon slutar på Malmö latinskola i juli.

Foto: Privat Bild 1 av 1
 Efter 21 år som rektor på olika skolor har Maria Jarlsdotter fått nog. Hon slutar på Malmö latinskola i juli.
Efter 21 år som rektor på olika skolor har Maria Jarlsdotter fått nog. Hon slutar på Malmö latinskola i juli. Foto: Privat

Rektorn på Malmö latinskola har fått nog av den ökade stressen för Sveriges skolpersonal och säger nu upp sig från sitt jobb, vilket Sydsvenskan var först att berätta om.

Maria Jarlsdotter har varit rektor på olika skolor i 21 år. Under tiden har hon sett hur det svenska skolsystemet förändrats. Lärare har tvingats lägga allt mer tid på olika sorters dokumentation, vilket gjort att undervisningsarbetet blivit lidande.

Hon säger att hon tidigare bestämt sig för att säga upp sig om hon tvingas utöka undervisningstiden ytterligare för skolans lärare, som enligt henne redan i dag är ”sönderstressade”. Eftersom hon tror att hon kommer att tvingas fatta ett sådant beslut nästa år, väljer hon alltså nu att lämna sin tjänst.

Annons
Annons

– Ingenting tyder på att budgeten blir större nästa år, säger Maria Jarlsdotter.

Det här är ett systemfel. Jag ser inte att politikerna tar några avgörande beslut.

Hon betonar att hennes protestaktion inte riktar sig mot Malmö stad, och säger att Malmö latinskola är en ”fantastisk skola”.

– Det här är ett systemfel. Jag ser inte att politikerna tar några avgörande beslut så att vi kommer bort från New public management, målstyrning, skolpeng, betygsinflation, vinstmaximering. Politikerna försöker säkert lappa och laga, men det hjälper inte.

Enligt henne ligger flera orsaker bakom försämringen av arbetsvillkoren inom skolan. Kommunaliseringen, friskolereformen och New public management (att offentlig sektor ska effektiviseras genom metoder från näringslivet) är några av faktorerna.

Maria Jarlsdotter tror att skolpengssystemet, alltså att skolorna får ersättning baserat på elevantalet, gjort att vissa skolor satsat mer på vinst än kvalitet.

– Det är också svårt för skolorna att planera eftersom skolpengen är baserad på individantalet, medan skolor styrs av grupper och klasser. Om man förlorar tre elever i en klass behöver man fortfarande samma antal lärare, men budgeten minskar.

Det räcker nu. Jag ser inte att saker går åt rätt håll.

Hon säger att politiker måste fråga sig varför så få personer i dag vill utbilda sig till lärare.

– Det finns knappt någon politiker som vill minska vinsterna i välfärden. Man värnar antagligen medelklassens röster och tänker mer kortsiktigt än långsiktigt. Under tiden pågår den dåliga likvärdigheten och segregationen.

Du är 63 år. Säger du upp dig i protest eller går du helt enkelt i pension?

– Jag hade kunnat jobba några år till. Men som jag sade i ett annat sammanhang: Det räcker nu. Jag ser inte att saker går åt rätt håll.

Hon säger att många hört av sig efter beskedet om att hon kommer att lämna rektorstjänsten. Föräldrar, vänner och främlingar har sagt att det är tråkigt att hon slutar och att ”det är bra att någon säger ifrån”.

Jag är gärna med och kommer med åsikter och förslag, men jag blir inte politiker. Nope.

I framtiden tänker Maria Jarlsdotter fortsätta hålla föreläsningar om skolfrågor. Eventuellt kommer hon att tacka ja till att utbilda rektorer utomlands.

– Jag har en massa småuppdrag. Men framför allt vill jag känna mig fri.

Varför inte ge dig in i politiken?

– Jag blir ofta uppmuntrad att göra det, men det finns ingenstans där jag hör hemma. Jag är gärna med och kommer med åsikter och förslag, men jag blir inte politiker. Nope.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons