Annons

Replik från #jagärhär: ”Hela världskartan är omritad”

Foto: Jonatan Fernstrom
Under strecket
Publicerad

Med anledning av gästinlägget Svensk censur går snart i retur, har följande replik inkommit:

Stefan Krakowski tar i sin artikel (länk) avstamp i censuren inom filmvärlden på 30-talet och det är bara att hålla med, det är en evinnerlig tur att den är borta. Men saker har hänt sen 30-talet, faktiskt har saker hänt sedan 2010. Det går inte att som Stefan, bortse ifrån att hela världskartan är omritad vad det gäller nyhetsrapportering, pressetik och yttrandefrihet genom sociala medier.

Det är numera fullt möjligt för vem som helst att skriva vad som helst om vem som helst och påstå att det är journalistik, sanning, fakta. Därför måste vi vara källkritiska. På de sidor som Stefan har hittat sina påståenden om att #jagärhär sysslar med massanmälningar finns ingen ansvarig utgivare, ingen har tagit reda på fakta, pratat med oss, låtit oss komma till tals eller varit opartisk. Det är i medveten misskreditering mot gruppen som Stefan har hittat sin information.

Stefan menar att vi själva kan ta ansvar för vad vi klarar av att se på bio. Jag skulle vilja lyfta detta andra viktiga ansvar vi alla har att själva ta reda på fakta innan vi uttalar oss. Den som är med i #jagärhär (ca 75000 medlemmar på fb) eller vänder sig till vår hemsida för information vet snart att vi inte sysslar med några massanmälningar. Medlemmar gör sedan över ett år tillbaka inga anmälningar alls i #jagärhär. Det är ett rykte som sprids av de som sysslar med så kallade alternativa fakta.

Annons
Annons

Men kanske ännu viktigare i sammanhanget, om någon skulle anmäla näthat på te.x Facebook så är det faktiskt Facebook som tar bort innehållet, sidan eller profilen och i så fall censurerar. Vårt arbete går tvärtom ut på att fler ska kunna komma till tals och att fler åsikter ska höras i samhällsdebatten.

Vi startade #jagärhär för att motverka näthatet, dvs. hets mot folkgrupp, olaga hot och förtal. Hets mot folkgrupp är ett hatbrott som innebär att människor utsätts för hat och diskriminering på grund av etnisk härkomst, religiös övertygelse och sexuell läggning.

Och då är vi tillbaka på 30-talet igen och anledningen till bildandet av FN och de mänskliga rättigheterna, nämligen förintelsen. Historien upprepar sig. Det finns idag ett stort antal aktörer som återigen medvetet sprider desinformation och hatpropaganda för att peka ut vissa grupper i samhället som roten till allt ont. Som avhumaniserar, hotar och försöker tysta alla som säger emot.

Vi i #jagärhär vill motverka detta genom att engagera majoritetssamhället, de ”goda tysta” och inspirera fler till att våga stå upp mot hatet och ta de svåra samtalen med nazister, rasister, misogyna och homofober. För detta får vi och våra familjer alltså utstå allt från trakasserier med alla falska rykten som sprids om oss, till dagliga hot och mordhot. Men tanken med #jagärhär är att fler ska våga och orka stå ut med hatet, lögnerna och hoten just för att vi är många som kämpar för yttrandefriheten tillsammans.

MINA DENNERT är journalist och grundare till #jagärhär

Stefan Krakowski svarar: Slutna Facebook-grupper med en politisk agenda kan lätt spåra ur. Bristen på insyn i kombination med ett hätskt samtalsklimat riskerar att leda till just det man säger sig vilja undvika, nämligen censur. För visst har personer råkat illa ut efter anmälningar från #jagärhär.

Opinionsbildaren och debattören Rebecca Weidmo Uvell har i detalj redogjort för hur hon nekats medlemskap och till och med blockerats av #jagärhär. Anledningen framgår tydligt i en Facebook-tråd där gruppen anser att Weidmo Uvell uttalat sig nedsättande om Mikael Wiehe och dessutom misstänkliggörs för att hon är ”en borgerlig debattör”.

Att som Mina Dennert, i sin replik, skylla på Facebook om någon blir censurerad, är att blanda bort korten; Facebook agerar ju efter just anmälningar. Om anmälningarna dessutom kommer från röststarka grupper som #jagärhär blir konsekvenserna än mer förödande.

Det är inte svårt att hålla med om att ”fler ska kunna komma till tals och att fler åsikter ska höras i samhällsdebatten.” Därför är Mina Dennerts besked om att #jagärhär sedan drygt ett år tillbaka inte längre gör några anmälningar välkommet. Det är så man slår vakt om yttrandefriheten.

STEFAN KRAKOWSKI

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons