Annons

Trumps ord fördöms av representanthuset

USA:s president Donald Trump i Vita huset under tisdagen.
USA:s president Donald Trump i Vita huset under tisdagen. Foto: Alex Brandon/AP

USA:s representanthus har röstat igenom en resolution där Donald Trumps uttalanden om fyra kvinnor i kongressen fördöms. Fyra republikaner röstade med de enade demokraterna – övriga stod bakom presidenten.

– Det handlar bara om politik, säger partiets minoritetsledare Kevin McCarthy.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Ett djupt delat representanthus röstade med siffrorna 240 mot 187 för en resolution som fördömde den amerikanske presidentens "rasistiska kommentarer som har legitimerat rädsla och hat mot nya amerikaner och färgade människor".

Fyra republikaner och en före detta republikan, numera oberoende, röstade med Demokraterna, som mangrant ställde sig bakom resolutionen.

Inför omröstningen uppmanade den demokratiske talmannen Nancy Pelosi samtliga medlemmar i representanthuset att rösta för ett fördömande av presidentens rasistiska tweets.

– Allt annat skulle vara ett chockerande förkastande av våra värderingar och en skamfull abdikation av vår ed att skydda det amerikanska folket, sade hon enligt amerikanska medier.

Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy sade å sin sida att han inte ställer sig bakom omröstningen.

– Det handlar bara om politik.

Trump twittrade på tisdagen om "den så kallade" omröstningen och uppmanade sina partikolleger att inte skulle "visa svaghetstecken och trilla i deras fälla"¨.

Han fortsatte med:

"Jag har inte ett uns av rasism ("a racist bone") i mig!" och "Det borde ske en omröstning om det smutsiga språk och uttalanden och lögner från de demokratiska kongresskvinnorna, som jag verkligen tror, baserat på deras handlingar, hatar vårt land".

Annons
Annons

Trump fick genast svar från en av de kritiserade kvinnorna, Alexandria Ocasio-Cortez från New York.

"Du har rätt herr president – du har inte enda rasistiskt ben i din kropp. Du har rasistiska tankar i ditt huvud och ett rasistiskt hjärta i din bröstkorg", twittrade hon.

Senaten, där Republikanerna har majoritet, har inte tagit upp resolutionen för omröstning, och det är högst tveksamt om de kommer att ta det steget. Partiets ledare i senaten, Mitch McConnell, sätter sig regelmässigt emot omröstningar mot presidenten. Om de aktuella uttalandena har han sagt att "presidenten är inte rasist", enligt nyhetsbyrån AFP.

Tidningen Washington Post har på sin hemsida ett kontinuerligt uppdaterat räkneverk där reaktionerna från de republikanska politikerna i kongressen registreras. Vid 02-tiden i natt, svensk tid, hade 18 av 250 republikaner fördömt Trumps ord, 29 hade ställt sig bakom dem.

Politikernas reaktioner speglar i viss mån partiets anhängare. I en opinionsundersökning som nyhetsbyrån Reuters genomfört under måndagen och tisdagen ökade Trumps stöd inom partiet med fem procent.

Genom att kritisera de mer vänsterorienterade medlemmarna i kongressen gör Trump precis det republikanerna vill att han ska göra, säger Vincent Hutchings vid University of Michigan till Reuters:

– Det republikanerna hör Trump säga är helt enkelt att "om du inte gillar Amerika så kan du lämna landet". Det är inte kontroversiellt. Om du redan stödjer Trump är det lätt att tolka hans ord så.

Efter reklamen visas:
Representanthuset fördömer Trumps uttalanden
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons