Annons

Republikaner oroas över demokratframgångar

Conor Lamb firar med sina anhängare.
Conor Lamb firar med sina anhängare. Foto: Gene J. Puskar/AP/TT

En demokrat ser ut att slå sin republikanske motkandidat i extravalet i den amerikanska delstaten Pennsylvania.

Det ses som en hint om att väljarna vänder sig emot den republikanske presidenten Donald Trump – och väcker hopp för Demokraterna inför mellanårsvalen.

Under strecket
TT-Reuters
Publicerad

Valet gäller en plats i representanthuset för ett distrikt i Pennsylvania. Platsen står tom sedan en republikan avgått i fjol efter en skandal.

Det är mycket jämnt – demokraten Conor Lamb leder på 49,8 procent av rösterna mot republikanen Rick Saccones 49,6 – och det slutgiltiga resultatet kommer inte förrän tidigast den 26 mars.

Blir det bekräftat att Lamb vinner är det ett rejält bakslag för Trump. Distriktet med småorter och Pittsburghs förorter är ett starkt republikanskt fäste, som röstade på Trump i presidentvalet 2016. Det är så republikanskt att demokraterna inte ens haft några kandidater i de två senaste kongressvalen.

Rick Saccone har beskrivit sig själv som "Trump innan Trump blev Trump", och ledde i januari med tio procentenheter i opinionsmätningarna. Trump själv har kampanjat för Saccone, och höll senast i lördags ett politiskt massmöte i distriktet.

Det svaga resultatet i extravalet i Pennsylvania oroar många republikaner. De har litat på att skattesänkningarna, partiets enda stora lagändring under Trump, skulle locka röster.

Annons
Annons

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan har under ett möte kallat extravalet för "en väckarklocka", och uppmanat sina partikamrater att få in mer kampanjpengar.

I november är det mellanårsval i USA, och en seger i Pennsylvania kan stärka demokraternas förhoppningar om att gå framåt i kongressen. Det vore samtidigt inte helt oväntat, eftersom den sittande presidentens parti tenderar att förlora platser under mellanårsvalet.

Lamb är inte den typiske demokraten. Han har distanserat sig själv från partiets ledning, och positionerat sig till höger om många demokrater. Republikanen Mike Kelly, som representerar ett annat Pennsylvania-distrikt i representanthuset, säger att Lamb är "mer som en republikan".

En Lamb-seger skulle kunna bereda väg för en strategi inom Demokraterna att använda kandidater som fungerar bra i distriktet, även om deras uppfattningar skär sig med partitoppen i Washington.

Cheri Bustos, demokrat från ett distrikt i delstaten Illinois, anser att Lamb är en stark kandidat för att han speglar området.

– När det gäller vågmästardistrikt, så måste man vara säker på att man har en kandidat som passar sitt distrikt, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons