Annons

Olof Ehrenkrona:Republikanernas intellektuella förfall

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Susan Walsh / TT

President av Guds nåde?

Under strecket
Publicerad

Trump har aldrig haft så starkt stöd bland republikanerna som efter ett antal veckor av starka vittnesmål om hans maktmissbruk. Det är dramatiska avslöjanden om långt driven inkompetens, stundtals över gränsen för rena galenskapen och om grava missbruk av presidentmakten. Vittnesmålen kommer från oförvitliga tjänstemän och kvinnor i linjen. Men Trump bara mal på och siffrorna, som var på väg ner ett tag, är på väg upp igen.

Vad som framstår som så märkligt utifrån vår egen logik får sina förklaringar i den nationella amerikanska kontexten. En omständighet som sällan uppmärksammas är exempelvis kongressens extremt svaga ställning i opinionen. Om Trumps negativa balans pendlar mellan fem och tio procent är kongressens cirka 40 procent. I en kamp mellan presidentmakten och kongressmakten är spelet således avgjort redan på förhand till den exekutiva maktens fördel.

Det finns dock fler dimensioner i opinions-utvecklingen. En handlar om faktaresistensens roll. ”Fakta sparkar”, brukar det heta. Ja, men vad hjälper det om det bara blir en spark i luften, om folk inte bryr sig om vad som är sant och osant?

Annons
Annons

Vita huset har i samarbete med Fox News framgångsrikt förvandlat frågan om den ryska inblandningen i presidentvalrörelsen 2016 till att, för Republikanernas del, i stället handla om Ukrainas inblandning. Fiona Hill, Nationella säkerhetsrådets Rysslandsexpert, konstaterade när hon förhördes att republikanerna hade köpt en rysk desinformationskampanj från underrättelseorganen. Det är utan konkurrens den mest framgångsrika underrättelseoperationen i Rysslands historia. Och den pumpas dagligen ut i Fox nyhetskanal som har förvandlats till en megafon med fullt påskruvad volym för Kremls propaganda.

En annan dimension är den religiösa. Många republikanska ledare lokalt och nationellt har så fångats av sekteristiska föreställningar att de har förlorat kontakten med verkligheten. Häromdagen intervjuades den nyss avgångne energiministern Rick Perry i Fox och förklarade på fullt allvar att Trump var utvald av Gud.

Det är ett narrativ som finns hos en sekt, som har specialiserat sig på att engagera politiker med budskapet om att de har fått sina positioner därför att de är Guds utvalda.

Men sektens attraktionskraft handlar inte främst om denna fördemokratiska tankefigur utan om någonting ännu värre. Deras maktställning anses nämligen vara en del av Guds plan för mänskligheten, vilket innebär två saker. Den ena är att alla deras handlingar legitimeras som en del av denna plan, oavsett om handlingarna är goda eller dåliga. Den andra innebörden är att ju mer syndfull en politiker är, desto starkare bevis är detta för att han verkligen är utsedd av Gud och att övergreppen är en del i hans plan.

Eller som Perry uttryckte sig i Fox studio, Gud utser också imperfekta människor som ledare, det är en del av hans plan. Inte ens kung David – sektens favoritargument – var en perfekt människa. Och Perry var inte ensam. Tre av Foxs journalister satt i studion och upprepade gravallvarligt detta dravel. En av dem såg sig dock föranlåten att berätta för tittarna att Gud inte bara utsåg republikaner. Även Obama hade varit en del av hans plan.

Det intellektuella förfallet i amerikansk politik blir allt svårare att kommentera i en normal rationell kontext. Det finns dock ett ljus i tunneln. Om propagandans makt är så stor för dåliga syften, borde upplysningens makt för en återgång till det rationella politiska samtalet ändå ha framtiden för sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons