Annons

Republikansk vrede efter ratat vittnesförslag

Donald Trump och Lindsey Graham i veckan.
Donald Trump och Lindsey Graham i veckan. Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Under strecket
SvD, Omni
Uppdaterad
Publicerad

Tunga republikanska politiker reagerar kraftfullt på att Demokraterna inte kallar in de vittnen som partiet krävt i riksrättsutredningen av Donald Trump. Republikanerna har bland annat krävt att visselblåsarens identitet offentliggörs.

– Åtalet om riksrätt är dödfött om inte visselblåsaren offentliggörs och kan förhöras, säger Lindsey Graham, senator från South Carolina.

Graham säger till till Fox News att Representanthusets underrättelseutskotts ordförande Adam Schiff inte bryr sig om sanningen.

Även om ett möjligt riksrättsåtal får stöd i representanthuset menar Graham att det är omöjligt att driva frågan vidare i senaten om inte visselblåsaren har hörts.

– Det här handlar inte om att Schiff vill hitta sanningen, det här handlar om att Schiff försöker förstöra Trumps presidentskap, säger Graham till tv-kanalen och tillägger att även Joe Bidens son Hunter, som var verksam i Ukraina, borde förhöras.

Demokraterna hävdar att visselblåsarens vittnesmål är irrelevant vid den här tidpunkten eftersom andra vittnen redan kommit med mer information om telefonsamtalet mellan Donald Trump och Ukrainas president Volodomyr Zelensky den 25 juli.

– Informationen vi fått fram om samtalet överträffar de uppgifter som visselblåsaren kom med, säger Adam Schiff, Demokraterna, som leder arbetet i Representanthusets underrättelseutskott.

Donald Trump själv är inte nöjd. I en tweet kallar han Adam Schiff för ”korrupt” och menar att han bedriver en ”skamlig häxjakt” i vilken han inte kallar in någon av de vittnen som hans parti begärt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons