SvD Perfect Guide
Annons

Res från soffan: 5 vassa tv-serier

Elias Björkman, Svenska Dagbladets tv-expert, tipsar om fem utomordentliga resor framför tv:n.

Text: Hugo Rehnberg - 26 mars 2020
Foto: Bbc/Revolution/Kobal/REX / REX

1 / 5

The Trip: Norra England, västra Italien, Spanien

Foto: Bbc/Revolution/Kobal/REX / REX

I första säsongen av The Trip åker duon Steve Coogan och Rob Brydon på restaurangturné i norra England. I säsong nummer två äter och pratar de sig igenom den italienska västkusten och i tredje säsongen reser de i Spanien. Roligt och småputtrigt och man blir väldigt sugen på att slå sig ner på en av de lokala restaurangerna ihop med en vän och bara prata om livet och kanske göra någon rolig imitation.

SF Anytime, där är respektive säsong nerklippt till varsin långfilm.

Annons
Annons
Foto: Alamy

2 / 5

Top of the lake: Nya Zeeland

Foto: Alamy

Elisabeth Moss (Mad men och The Handmaid’s tale) återvänder till sin gamla hemstad i Nya Zeeland för att lösa gåtan med en försvunnen flicka. Handlingen i Top of the lake är både bisarr och hemsk, bland annat gör Holly Hunter en minnesvärd sektledare, men miljöerna i och omkring Queenstown och Glenorchy är undersköna. Minns att jag verkligen satt och drömde om att en dag åka till Nya Zeeland.

HBO Nordic

Annons
Annons
Foto: ©Netflix/Courtesy Everett Collection / TT NYHETSBYRÅN

3 / 5

Bloodline: Key West

Foto: ©Netflix/Courtesy Everett Collection / TT NYHETSBYRÅN

Gripande och mörkt drama om en dysfunktionell familj som driver ett hotell vid stranden. Ben Mendelsohn, som spelar den nervige storebrodern, fick sitt stora genombrott med Bloodline. De har verkligen lyckats skapa en svettig och lite smutsig stämning, ändå väcks ett starkt Florida-sug, man sitter hemma i soffan och drömmer om att åka till Key West.

Netflix

Annons
Annons
Foto: Alamy

4 / 5

En förlorad värld: Yorkshire

Foto: Alamy

Originalserien från 1981, med Jeremy Irons och Anthony Andrews, får mig att vilja flytta till ett överdådigt brittiskt gods. Bygger på Evelyn Waughs klassiska roman och utöver de fantastiska överklassmiljöerna – serien är inspelad på Castle Howard i norra Yorkshire – så är relationen mellan de två männen mycket fascinerande.

Finns att streama på amerikanska Amazon Prime eller att köpa som dvd på Cdon.

Annons
Annons
Foto: David Lee/Hbo/Blown Deadline/Kobal/REX / REX

5 / 5

The Wire: Baltimore

Foto: David Lee/Hbo/Blown Deadline/Kobal/REX / REX

En av världens absolut bästa tv-serier. The Wire-skaparen David Simon jobbade tidigare som kriminalreporter i Baltimore och trots att handlingen kretsar kring brott och korruption skildrar han sin stad med stor kärlek. Serien är inspelad på plats och den satte verkligen Baltimore på världskartan.

HBO Nordic

Annons