Annons
Recension

Till Sankt HelenaResa i kejsarens kölvatten

POSTBÅT Till en ö knappt 200 landmil från Afrika västkust fördes Napoleon efter nederlaget vid Waterloo. När Anders Källgård gör samma resa med båt går det inte att ta miste på hans djupa intresse för öar – och för kejsaren.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Till Sankt Helena

Författare
Anders Källgård
Genre
Sakprosa
Förlag
471 s. Carlssons

Det är långt till Sankt Helena. Under segelfartygens tid kunde det ta månader att från Europa nå ön långt nere i Sydatlanten. Idag går det fortare, 15 dagar från sydengelska Portland, med postbåten RMS St Helena – brittiska samväldets enda återstående postbåt i reguljär högsjötrafik.

Häromåret for Anders Källgård med RMS St Helena och resultatet är en ovanligt vacker och synnerligen välmatad skildring: ”Till Sankt Helena”. Två veckor kan nog vara en lång tid och det dröjer också 150 sidor innan Källgård äntligen får gå iland på den karga ön. Att det inte verkar finnas några händelser för obetydliga att beskrivas av författaren är ett skäl. Ett starkare är emellertid att Källgård inte endast önskar skildra ön utifrån alla upptänkliga vinklar, han hyser också ett brinnande intresse för Napoleon. Och när det gäller Sankt Helena och Napoleon är de djupt sammanflätade. Tänker man på den ena är det svårt att inte tänka på den andra.

Efter att ha förlorat slaget vid Waterloo 1815 fördes Napoleon, som britternas fånge, till Sankt Helena. Om hans tid på ön har det skrivits åtskilligt. Redan under samtiden var den forne kejsarens öde ute på den isolerade ön, knappt 200 landmil från Afrikas sydvästkust, föremål för allehanda spekulationer och dito kommentarer.

Annons
Annons

När han dog i februari 1821 konstaterade läkarna att orsaken var magcancer. Eller var det möjligen en diagnos som passade britterna bara alltför väl? Dubier om hur det verkligen gick till när Napoleon lämnade det jordiska har varit legio och ingått i den mytologiska flora som slog ut i full blom vid återförandet av de kejserliga kvarlevorna till Paris 1840.

Frågan om orsaken till Napoleons död tog en ny vändning när den svenske tandläkaren Sten Forshufvud i en artikel 1961 påstod att Napoleon dött på grund av arsenikförgiftning. I Frankrike blev det stor uppståndelse över det häpnadsväckande påståendet – tills man insåg att Forshufvud lagt skulden på en assisterande fransk läkare.

Med stor entusiasm berättar Anders Källgård om sin kärlek till öar. Själv diagnosticerar han tillståndet som nesofili, ett ord som känns aningen främmande i svenskan men samtidig torde fungera väl som beskrivning på den passionerade relationen.

När det gäller Sankt Helena förefaller förtjusningen grundas på att Napoleon levde i sex år på ön. När det gäller andra öar är det emellertid svårt att inse bakgrunden till besattheten – om det nu inte är så enkelt att öar lockar just för att de är öar.

Skälet till varför öar på ett eller annat sätt berör oss, vad som konstituerar meningen hos en ö och vilka känslomässiga trådar som påverkas i vårt förhållande till dem, är spörsmål Anders Källgård går förbi. Han går i stället till öarna direkt, utan att följa några trådar, röda eller andra.

Och trots att hans läsvärda och välillustrerade bok skall handla om Sankt Helena kan han inte avhålla sig från att även skriva om Lord Howe, Fair Isle, Pitt Island och åtskilliga andra.

Avvikelser från kursen, utan tvekan – fast kursbyten man mer än gärna följer med på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons