Annons

Resetips: Högsäsong för kulturell pralin

Salzburg Mellan 18 juli och 30 augusti är det högtryck när Salzburger Festspiele fyller stadens scener med opera och finkultur. SvD har gått på upptäcktsfärd i Mozarts fotspår.

Under strecket
Publicerad
Foto: Erika Gerdemark

Stillsamt. Inne i den närmast bilfria stadskärnan härskar friden, oftast hörs bara klappret av hästhovar.

Foto: Erika Gerdemark
Foto: Erika Gerdemark
Foto: Erika Gerdemark

På ständigt fullpackade Getreidegasse är det är så mycket rött och guld i alla skyltfönster att det nästan flimrar för ögonen. Här på nummer 9 föddes Wolfgang Amadeus Mozart 1756 – underbarnet som inte bara fått ett synnerligen välförtjänt evigt liv i musikvärlden utan även i den lokala kommersen här i barndomsstaden.

Undrar just vad han skulle ha tyckt om att figurera på 600 miljoner Mozartkugeln, den världsberömda sötsaken i rött och guld, eller på halsdukar, t-shirtar, paraplyer, handdukar, servetter, kepsar och allsköns andra produkter. Allt blandat med ett hysteriskt utbud av österriska folkdräkter, fjäderhattar och lodenrockar i alla varianter. Salzburg översvämmas förvisso årligen av turister från hela världen men håller hårt på lokalpatriotism och bekymrar sig föga om modetrender.

Annons
Annons

Stillsamt. Inne i den närmast bilfria stadskärnan härskar friden, oftast hörs bara klappret av hästhovar.

Foto: Erika Gerdemark

**Oavsett den visuella **mardrömmen kan ett besök i Amadeus födelsehus, sedan länge ett välskött och otroligt populärt museum, rekommenderas å det varmaste. Här blir både han själv, hans familj och hans epok märkligt levande.

Så fort man tagit sig förbi Getreidegasse och in på de tysta fina smågatorna börjar man upptäcka stadens skönhet och stillsamma, svala karaktär. Barockstaden Salzburg ligger högt upp på listan över världens vackraste städer och den gamla stadskärnan, som ligger nedanför den imponerande fästningen Hohensalzburg, finns sedan 1996 på Unescos världsarvslista.

**Alla hus här är vackert **renoverade i ljusa färgskalor, det finns ingen biltrafik och under sommarmånaderna fylls den klara luften av klassisk, skön musik. Salzburger Festspiele, som firade hundraårsjubileum förra året, är ett internationellt evenemang som varje år lockar hit världsartister.

Staden älskas också av unga gatumusikanter, många är troligen musikstudenter som trakterar sina instrument med den äran i vart och vartannat hörn.

Stillsamt. Inne i den närmast bilfria stadskärnan härskar friden, oftast hörs bara klappret av hästhovar.
Stillsamt. Inne i den närmast bilfria stadskärnan härskar friden, oftast hörs bara klappret av hästhovar. Foto: Erika Gerdemark

Att ta en kaffe** på anrika och välplacerade Café Tomaselli **på Alter Markt är en upplevelse på flera plan – inklusive en ganska plågad plånbok. Här måste man helt enkelt ta till klichén att det känns som om tiden har stått stilla, för precis så är det.

Annons
Annons

Detta kafé, grundat 1705, låg här till och med före Mozarts födelse och ser troligen nästan likadant ut. Här kan man sitta länge och smutta på världens godaste kaffe och känna sig som en riktigt cool och kulturell centraleuropé.

Salzburgs långa historia präglas av ett tungt kyrkligt maktvälde. Denna tid har lämnat spår i det intressanta Domquartier där man kan man strosa omkring hur länge som helst. Det finns dock all anledning att lämna barockdelarna och även gå på upptäcktsfärd i de helt annorlunda stadsdelarna på andra sidan floden Salzach.

Här uppe vid Kapuzinerberget bodde länge författaren Stefan Zweig och längs Steingasse och Linzerstrasse finns det många roliga affärer, gallerier och barer. Här är atmosfären inte alls nationalkonservativ utan mer ungdomlig och dynamisk. Och det är en härlig, Parisliknande känsla att promenera längs floden.

Vi avslutar stadsbesöket med en fika på ännu ett oförglömligt stiligt kafé – Café Bazar – grundat i början av 1900-talet och med en imponerande gästbok fylld med namn på världsberömda konstnärer, författare, musiker, skådespelare. I kaffepriset ingår dessutom en obetalbar vykortsutsikt över den vackra Altstadt och fästningen.

Evelyn Pesikan

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons