Annons

Resmål, mat och äventyr – så var 2016 på Instagram

På Instagram minns vi det gångna årets goda stunder – för där toppar resmål, mat och äventyr bland användarnas inlägg.

Under strecket
TT
Publicerad

Brooklyn Bridge i New York, USA är en av världens mest instagrammade platser året 2016.

Foto: Mary Altaffer/APBild 1 av 1

Brooklyn Bridge i New York, USA är en av världens mest instagrammade platser året 2016.

Foto: Mary Altaffer/APBild 1 av 1
Brooklyn Bridge i New York, USA är en av världens mest instagrammade platser året 2016.
Brooklyn Bridge i New York, USA är en av världens mest instagrammade platser året 2016. Foto: Mary Altaffer/AP

2016 har beskrivits som en av de värsta på länge. Men på Instagram väljer appens 500 miljoner användare att skildra livets godare stunder. Utifrån geotaggar och hashtaggar har några av årets höjdpunkter i appens virtuella värld kunnat sammanfattas, en sammanfattning som CNN tagit del av.

New York kammar hem förstaplatsen som "mest geotaggade stad 2016". Förutom att staden är den mest geotaggade, kvalificerar tre av stadens platser – Central Park, Times Square och Brooklyn Bridge – in på topp tio-listan på årets mest instagrammade platser.

Förutom resmål är mat ett vanligt bildmotiv på sociala medier – där val av adjektiv följer trenden därefter med de engelska orden #yummy och #delicious. På den nyttigare livsstilsfronten toppar #vegan, #vegetarian, #plantbased och #paleo listan.

Instagrams användare är inte bara matglada – museibesök är också viktigt i appens värld. Louvren i Paris hamnar på förstaplats som "mest instagrammade museum".

Att inlägg såsom resmål och mat får stort genomslag i sociala medier, hör samman med hjärnans belöningssystem sammanvägt med vårt intresse för andras framgång.

– Vi får en bekräftelse där vårt belöningssystem kickar igång och gör att vi får en liten dusch av vällust. Vi tycker om att lyssna på, och dela, framgångssagor, säger Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog med inriktning på kognitiv beteendeterapi.

Människans behov att synas i sociala medier handlar om social acceptans och vilar på överlevnadsinstinkt.

– Vi har ett beteende där vi filar till det mesta i våra liv för att vi ska uppfattas som att vi duger, är lyckliga och mår bra. När vi visar upp oss i sociala medier, är det samma sak som vi alltid har gjort, säger Anna Bennich Karlstedt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons