Annons

”The great” – om du bara ska se en serie

”I know this much is true”, ”White lines” och ”The great”.
”I know this much is true”, ”White lines” och ”The great”. Foto: HBO Nordic, Netflix

Tragiskt men slukarvänlig miniserie och ny kriminalskröna på Netflix. Här guidar vi till nyheter på Netflix, HBO Nordic, SVT Play och övriga streamingplattformar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 10

Glöm inte bort att anmäla dig till nyhetsbrevet SvD Bäst på tv med pärlor från de mest populära streamingtjänsterna, lästips och annat tv-godis – allt levererat i lättöverskådligt format direkt till din mejl varje torsdag. Registrera dig här.

Annons
Annons

Roliga Lauren Lapkus, en anlending att se ”The wrong missy”.

Foto: Katrina Marcinowski/Netflix

2 / 10

The wrong missy

Komedi, Netflix

Roliga Lauren Lapkus, en anlending att se ”The wrong missy”.
Roliga Lauren Lapkus, en anlending att se ”The wrong missy”. Foto: Katrina Marcinowski/Netflix

Tim Morris möter sin drömkvinna och bestämmer sig för att bjuda med henne på en jobbresa till Hawaii. Men på flygplanen inser han att råkat sms:a en helt annan kvinna med samma namn. Ser ut som en klassisk b-komedi som jag ändå kommer att se av en enda anledning: briljanta komikern Lauren Lapkus i huvudrollen.

”The wrong missy”, komedi, 1 tim 29 min, Netflix.

Annons
Annons

Gary Cooper och Barbara Stanwyck.

Foto: SVT

3 / 10

Vi behöver varann (1941)

Drama, SVT Play

Gary Cooper och Barbara Stanwyck.
Gary Cooper och Barbara Stanwyck. Foto: SVT

Frank Capra-film om journalisten Ann Mitchell som får sparken från tidningen hon arbetar på. Innan hon lämnar redaktionen skriver hon en fingerad insändare från en John Doe som hotar att begå självmord på självaste julafton i protest mot samhällets orättvisor. Ann får komma tillbaka till tidningen för att hålla liv i storyn. Snart blir John Does öde starten för en hel gräsrotsrörelse. Härlig klassiker med Barbara Stanwyck och Gary Cooper i huvudrollerna.

”Vi behöver varann”, drama, 2 tim 2 min, SVT Play.

Annons
Annons

Laura Haddock i ”White lines”.

Foto: Des Willie/Netlifx

4 / 10

White lines

Säsong 1, Netflix

Laura Haddock i ”White lines”.
Laura Haddock i ”White lines”. Foto: Des Willie/Netlifx

Ännu en kriminalskröna i bjärta färger. Här följer vi Zoe som beger sig till Ibiza för att ta reda på vad som egentligen hänt med hennes, av allt att döma mördade, bror Axel, en känd dj. Serien är skapad av Álex Pina – som ligger bakom supersuccén ”La casa de papel” – och växlar mellan Axels ankomst till Ibiza 20 år tidigare och öns spirande housescen och Zoes sökande i nutid.

”White lines”, thrillerserie, 10 avsnitt x 55 min, Netflix (premiär den 15 maj).

Annons
Annons

Mark Ruffalo och Melissa Leo.

Foto: HBO Nordic

5 / 10

I know this much is true

Miniserie, HBO Nordic

Mark Ruffalo och Melissa Leo.
Mark Ruffalo och Melissa Leo. Foto: HBO Nordic

På gränsen till parodiskt tragisk serie som ändå griper tag tack vare Mark Ruffalo i dubbelrollen som tvillingbröderna Dominick och Thomas Birdsey. Serien utspelar sig i en nutid, 1990-tal, där den psykiskt sjuke Thomas precis huggit handen av sig och en dåtid som skildrar brödernas uppväxt med sin mamma och en sträng styvpappa. Under åren sätts det starka bandet mellan bröderna för hårda prövningar för att till slut brista. Derek Cianfrances miniserie är en imponerande bedrift – med otroligt fint foto – som har mötts av ett blandat mottagande. Själv lät jag mig övertygas och slukade omedelbart fyra avsnitt.

”I know this much is true”, måndagar, 6 avsnitt x 60 min, HBO Nordic.

Annons
Annons

Natalie Wood i ”West side story”, här med motspelaren Richard Beymer.

Foto: TT

6 / 10

Natalie Wood: What remains behind

Dokumentär, HBO Nordic

Natalie Wood i ”West side story”, här med motspelaren Richard Beymer.
Natalie Wood i ”West side story”, här med motspelaren Richard Beymer. Foto: TT

Natalie Wood Oscarsnominerades tre gånger innan hon hunnit fylla 25. Den rysk-amerikanska Hollywoodstjärnan är känd för filmer som ”Ung rebell”, ”West side story” och ”Feber i blodet”. Hon drunknade under märkliga omständigheter i november 1981. Med på båten fanns hennes make Robert Wagner, skådespelarkollegan Christopher Walken och båtens kapten, Dennis Davern. Så sent som 2018 återupptogs utredningen kring händelsen.

”Natalie Wood: What remains behind”, dokumentär, 1 tim 40 min, HBO Nordic.

Annons
Annons

Patrick Dempsey och Alessandro Borghi i ”Devils”.

Foto: C More

7 / 10

Devils

Thrillerserie, C More

Patrick Dempsey och Alessandro Borghi i ”Devils”.
Patrick Dempsey och Alessandro Borghi i ”Devils”. Foto: C More

”Devils” är inte en direkt subtil finansthriller om tradingchefen Massimo Ruggero som efter ett snillrikt drag väntas bli befordrad. Men en väl läglig skandal och en kollegas död kommer i vägen. Massimo måste nu i stället försöka rentvå sig själv. En fattigmans-”Billions” som ändå bjuder på nervig underhållning.

”Devils”, thrillerserie, 10 avsnitt x 50 min, C More.

Annons
Annons

Elle Fanning som Katarina den stora.

Foto: Nick Wall/HBO Nordic

8 / 10

The great

Miniserie, HBO Nordic

Elle Fanning som Katarina den stora.
Elle Fanning som Katarina den stora. Foto: Nick Wall/HBO Nordic

Manusförfattaren Tony McNamara Oscarnominerades för den fantastiska ”The favourite” förra året (se den här). Nu kommer en miniserie i samma satiriska, råa stil och med ett lika respektlöst förhållningssätt till historien. Denna gång handlar det om Sophie Friederike Auguste, sedermera Katarina den stora, som 1745 giftes bort med sin kusin Karl Peter Ulrik, Peter III. Men Sophie är inte intresserad av ett passivt hovliv till bredden fyllt av lyx och extravaganta utsvävningar. I stället tänker hon, inspirerad av upplysningen, arbeta för förändring. Det försvåras av en korkad make som allra helst super sig redlös och slåss.

Rolig och mycket lovande serie med Elle Fanning och Nicholas Hoult (men jag är inte helt säker på att den sistnämnda är helt lyckad i rollen som dekadent härskare). Ska du lägga din tid på en enda ny serie denna vecka skulle jag rekommendera denna. Framför allt är den ett måste om du älskade ”The favourite”.

”The great”, miniserie, 10 avsnitt x 50 min, HBO Nordic (premiär den 16 maj).

Annons
Annons

Medeltida tokigheter med Daniel Radcliffe och Karan Soni.

Foto: TT

9 / 10

Miracle workers: Dark ages

Säsong 2, HBO Nordic

Medeltida tokigheter med Daniel Radcliffe och Karan Soni.
Medeltida tokigheter med Daniel Radcliffe och Karan Soni. Foto: TT

Den första säsongen av ”Miracle workers” verkar mestadels har gått under radarn. Jag tyckte det var en habilt rolig serie med en lyckad och lite annorlunda kombination av skådespelare: Daniel Radcliffe, Geraldine Viswanathan och Steve Buscemi. Den nya säsongen är en fristående fortsättning och utspelar sig under tidig medeltid där vi följer en grupp människor som försöker att hålla humöret uppe trots de bistra levnadsvillkoren.

”Miracle workers: Dark ages”, komediserie, 10 avsnitt x 25 min, HBO Nordic.

Annons
Annons

Malgorzata Mikolajczak i ”Kappvändaren”.

Foto: SVT

10 / 10

Kappvändaren

Dramserie, SVT Play

Malgorzata Mikolajczak i ”Kappvändaren”.
Malgorzata Mikolajczak i ”Kappvändaren”. Foto: SVT

Med anledning av att det i år är 75 år sedan andra världskrigets slut har tyska public service-bolaget ARD gjort film av Siegfried Lenz roman ”Der Überläufer”. Unge Walter är på väg till östfronten när tåget han färdas på sprängs. Han hamnar vid ett litet förband vid de polska skogstrakterna där han förälskar sig i en polsk motståndskvinna. ”'Kappvändaren' är stramt berättad och nästan helt befriad från klichéer”, skrev SvD:s Anders Q Björkman i sin recension där serien fick näst högsta betyg.

”Kappvändaren”, 2 avsnitt x 1 tim 20 min, SVT Play.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons