Annons

Restaurang KB i kris: ”Vad händer med Stockholm?”

”Var ska vi samlas, var ska vi mötas? Vi som har ett så levande restaurangliv här”, säger Lena Allén på Konstnärsbaren.
”Var ska vi samlas, var ska vi mötas? Vi som har ett så levande restaurangliv här”, säger Lena Allén på Konstnärsbaren. Foto: Malin Hoelstad

Nu har det hänt. De första krogklassikerna har ansökt om rekonstruktion. Regeringens andra stödpaket spås lindra något – men inte lösa krisen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Krögarna själva beskriver läget för landets restauranger som krogbranschens Pearl Harbor. Att det råder ”krigsstämning”.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 4

Restaurang KB.

Foto: Malin HoelstadBild 2 av 4

Lena Allén och stamgästerna Mette Ross och Peter Hoffman.

Foto: Malin HoelstadBild 3 av 4

”Vi går hit regelbundet, oftast på lördagar”, säger Mette Ross.

Foto: Malin HoelstadBild 4 av 4

Krögarna själva beskriver läget för landets restauranger som krogbranschens Pearl Harbor. Att det råder ”krigsstämning”.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

På Smålandsgatan, en tvärgata till Birger Jarlsgatan i Stockholm ligger Konstnärsbaren, KB. Här har kulturpersonligheter och affärsmän druckit rödvin, ätit husmanskost och trängts sedan början av 30-talet.

Lena Allén går runt i lokalen med dagens lunchtallrikar i händerna och småpratar med de glest sittande gästerna.

Hon har arbetat i restaurangbranschen i 30 år, de senaste åtta i servisen på KB. Nu är hon rädd att de ekonomiska konsekvenserna av att undvika coronavirusets spridning kan bli mer förödande än själva viruset.

– När detta är över kommer det inte finnas några jobb kvar. Det kommer inte finnas några pengar att öppna upp nya restauranger för, säger hon och fortsätter.

– Vad händer med Stockholm? Var ska vi samlas, var ska vi mötas? Vi som har ett så levande restaurangliv här. Att en restaurang som KB, som vanligtvis myllrar av folk nu gapar tom är riktigt sorgligt.

Krögarna själva beskriver läget för landets restauranger som krogbranschens Pearl Harbor. Att det råder ”krigsstämning”.
Krögarna själva beskriver läget för landets restauranger som krogbranschens Pearl Harbor. Att det råder ”krigsstämning”. Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons

Den ekonomiska krisen till följd av Covid-19 är på många sätt olik tidigare. På kort tid har människor både frivilligt och ofrivilligt styrt om sina liv.

För restaurangnäringen har smällen kommit i två steg. Först beskedet från Folkhälsomyndigheten att maximalt 500 personer fick samlas. Sedan det nyare beskedet, om att köer inte tillåts och det måste vara avstånd mellan borden. Därutöver människors rädsla, för att smittas och smitta andra.

På onsdagen kom också beskedet att smittspridningen i Stockholm tagit fart. ”Stormen är här”, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Krögarna själva beskriver läget för landets restauranger som krogbranschens Pearl Harbor. Att det råder ”krigsstämning”.

Regeringens första krispaket, med bland annat korttidspermitteringar, bedöms inte ha varit tillräckligt för att rädda branschen.

På onsdagen lanserade finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och de ekonomisk politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mars Persson (L) ännu ett krispaket. Denna gång var fokus på små och medelstora företag.

Det handlar bland annat om att tillfälligt sätta ner arbetsgivaravgiften för 33 miljarder kronor, lägre momskrav för 7 miljarder och ett hyresstöd för särskilt utsatta företag värt 5 miljarder.

Dessutom inrättar regeringen en särskild företagsakut. Det innebär en statlig lånegaranti, där staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som på grund av coronakrisen fått ekonomiska svårigheter.

Krisen bygger inte på att vi har en dålig affärsidé. Men jag tror att hälften av alla restauranger i Stockholm kommer ha klappat igen när det här är över.

Annons
Annons

Restaurang KB.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

Frågan är om det andra paketet kommer hjälpa den krisande krognäringen. I Göteborg är nattklubben Valand redan i rekonstruktion, i Stockholm är Melanders group i samma situation.

Koncernen omsatte i fjol nästan 450 miljoner kronor och har 330 anställda – utan extrapersonal inräknat. Här ingår några av huvudstadens mest kända restauranger, förutom Konstnärsbaren också Melanders Fisk och Wärdshuset Ulla Winbladh.

Vd:n Stefan Söderman säger till SvD att inkomsterna rasat från från 12–13 miljoner kronor i veckan till 2–3 miljoner.

Att alla bolagen nu försätts i rekonstruktion ser Stefan Söderman främst som en nödåtgärd för att verksamheten ska kunna överleva. Han menar att det finns en system kring företagsrekonstruktioner som innebär snabbare hjälp.

– Vi får statlig lönegaranti omgående, och inte via permitteringar. På så sätt kan vi stärka vår likviditet och rädda våra anställda, säger han och tillägger:

– Krisen bygger inte på att vi har en dålig affärsidé. Men jag tror att hälften av alla restauranger i Stockholm kommer ha klappat igen när det här är över.

Kommer ni hjälpas av regeringens andra krispaket?

– Den nedsatta arbetsgivaravgiften är ett steg i rätt riktning och det är bättre än korttidspermittering. Det kommer säkert hjälpa en del. För vår del har det här ingen betydelse eftersom vi har satt företaget i rekonstruktion och får hjälp med hela bruttolönen och inte bara arbetsgivaravgifterna.

Restaurang KB.
Restaurang KB. Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons

Melanders group är dock långt ifrån de enda som står farligt nära ruinens brant.

Också Operakällaren kämpar.
– Vi kommer sannolikt få stänga Café Opera, efter de nya strängare serveringsreglerna, säger Stefano Catenacci, hovtraktör och kökschef på Operakällaren.

Han berättar om anställda som är förstörda efter att ha fått besked om att de sägs upp efter många års anställning.

– Det handlar om ungefär hälften av våra anställda som vi tvingas säga upp. Det är fruktansvärt. Vi hoppas förstås kunna återanställa dem. Men allt är osäkert just nu.

En av mina krögarkollegor sa att frågan är inte längre när det vänder utan när man kommer gå i konkurs.

Operakällaren ingår i Nobiskoncernen. De äger även Stallmästargården och flera hotell som Nobis hotel och Hotel Skeppsholmen.
Är Operakällaren hotad?

– Hela branschen är hotad – vi är inte förskonade. En av mina krögarkollegor sa att frågan är inte längre när det vänder utan när man kommer gå i konkurs.

Vad tänker du om regeringens senaste förslag?

– Jag tycker det verkar bra. Men frågan är om det räcker. Och frågan är hur mycket vi blir hjälpta. Mitt första intryck är att det framför allt riktar sig mot mindre bolag, säger Stefano Catenacci och fortsätter.

– En sak är säker, det kommer inte trolla tillbaka turisterna till Stockholm och utan dem blir det väldigt tufft.

Stjärnkrögaren Niklas Ekstedt vittnar också om en förtvivlad situation. Han driver krogarna Ekstedt, Hillenberg och vinbaren Tyge & Sessil.

– Att fråga mig om ekonomin just nu är som att be om en väderprognos 14 dagar framåt. Det går inte att förutse hur det här slutar. Jag har aldrig varit i den här situationen, säger han.

Annons
Annons

Lena Allén och stamgästerna Mette Ross och Peter Hoffman.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 2

”Vi går hit regelbundet, oftast på lördagar”, säger Mette Ross.

Foto: Malin HoelstadBild 2 av 2

Kan en rekonstruktion bli aktuellt?

– Inte för tillfället. Men det går väldigt fort just nu. Vi känner oss som bandet i Titanic, som att vi bara väntar på vår tur, säger han.

Vad gäller regeringens senaste stödpaket lyfter Niklas Ekstedt fram den statliga hjälpen med hyror som positivt.

– Liket lever, är väl känslan. Men som jag förstår det är det ändå fastighetsägarna som får sista ordet i omförhandling av hyror, och i Stockholm finns många internationella fastighetskoncerner som redan befinner sig i kris.

Ekstedt lyfter en aspekt till.

– Dessutom är åtgärderna svårtolkade. Den stora frågan lämnas obesvarad: vad är ett stort respektive litet företag? Och vad gäller för koncerner?

1/2

Lena Allén och stamgästerna Mette Ross och Peter Hoffman.

Foto: Malin Hoelstad
2/2

”Vi går hit regelbundet, oftast på lördagar”, säger Mette Ross.

Foto: Malin Hoelstad

På Konstnärsbaren sitter ett par, Mette Ross och Peter Hoffman, och äter lunch. De är stamgäster här sedan flera år tillbaka men har inte kommit hit sedan coronaepidemin slog mot Sverige.

– Vi går hit regelbundet, oftast på lördagar, säger Mette Ross.

– Men vi har inte varit här sedan coronautbrottet och nu var det dags att ge vårt stöd, fyller Peter Hoffman i.

– Det är inte viruset som kommer drabba Sverige hårdast det är allt det andra – alla som kommer förlora jobbet, det är ju fruktansvärt. Nu måste vi göra det, vi måste hjälpa dem lite nu, säger Mette Ross.

– När allt blir som vanligt igen vill man ju ha alla ställena kvar, säger Peter Hoffman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons