Annons

Retorikexpert om Trumps tal: "En rak höger till Obama"

Donald Trump vände sig uteslutande till de egna väljarna under installationstalet. Han talade som en av folket och vände sig mot etablissemanget i Washington.

– Han har en aggressiv framtoning, vilket är förvånande, säger retorikexperten Heléne Hedqvist.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jim Bourg/APBild 1 av 1
Foto: Jim Bourg/APBild 1 av 1
Foto: Jim Bourg/AP

Heléne Hedqvist, retorikexpert, grundare och vd Retorikstudion, tycker att Trump hade en mörk ton i sitt tal, i och med att han talade om nedlagda fabriker, bortglömda människor och arbetslösa ungdomar.

– Det är ett kamptal. det är ett hårt och mörkt tal. Det speglar absolut hans kampanjtal och jag tycker absolut att det är ett crescendo av hans tidigare tal. Han tackar Obama i inledningen, men sedan blir det verkligen en känga till Obama och etablissemanget, säger Heléne Hedqvist.

Jämfört med Barack Obamas installationstal för åtta år sedan var framtoningen hård under Donald Trumps tal.

Trump är en skicklig retoriker. Han har ett röstläge som gör att folk lyssnar till honom.

– Obama hade en helt annan ton i sitt tal. Obama använder känsloargument och hade en betydligt mjukare framtoning i sitt installationstal.

Annons
Annons

Hon menar att Donald Trump missade chansen att ena folket, och istället bara talade till den egna väljarbasen.

– Det är ett populistiskt tonläge. Trump talar om att han ska ena landet och alla är inkluderade. Men man får inte känslan av att alla är inkluderade i det här talet. Han riktar sig inte till alla målgrupper. Han talar till de väljare han redan har, han försöker inte fånga upp nya väljare.

– Syftet med talet borde vara att lugna och ena folket, men jag tycker inte att han gjorde det alls. Han har två målgrupper: De egna väljarna och motståndarna, och jag tycker att han bara talade till sina väljare.

Heléne Hedqvist menar också att Trump är en skicklig talare som har en förmåga att skapa närvaro och få folk att lyssna.

– Trump är en skicklig retoriker. Han har ett röstläge som gör att folk lyssnar till honom. Han har en förmåga att skapa närvaro. Han skapar lugn och tittar ut till höger och vänster.

Dessutom spelade Trump på att vara folkets man, och använde skickliga retoriska vändningar.

– När han vinkar till folket så gör han det med öppen handflata, men sedan så blir handen knuten. Det är ett kamptal. Trump vill framstå som folkets sändebud, det är folket som ska ta tillbaka makten från etablissemanget. Det är en rak höger till Obama, säger Heléne Hedqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons