Annons

Än”Revansch” – Otroligt varmt och vackert

Hanna Brandén – Name The Pet – har gjort en skiva som kan göra skillnad.
Hanna Brandén – Name The Pet – har gjort en skiva som kan göra skillnad.

Ett manifest, en revansch och ett långfinger till strukturerna. Name The Pet är tillbaka – och den här gången har hon tagit kontroll över hela skapandeprocessen. Resultatet är varmt och vackert – musik som rör sig mellan klubbens dansgolv, vägen därifrån och ända fram till hemmets diskbänk.

Under strecket
Publicerad

Än

Artist
Name The Pet
Genre
Pop
Musikbolag
Name The Pet
År
2019

Betyg: 4 av 6

Hanna Brandén spåddes bli Sveriges nästa stora popartist när hon med sitt alias Name The Pet debuterade med uppfriskande electropop-låtar under 00-talets senare hälft. Med en bakgrund på jazzgymnasium och med låtskrivar-sessions med producenter i London var hon redan då mån om att själv skapa sin egen musik. Men klimatet i musik-Sverige på 00-talet tillät inte det.

Debutskivan blev istället ett samarbete med en mängd manliga producenter och låtskrivare, som alla fått uppgiften att göra det nya hoppet till stjärna. Och den inre konflikten som utspelade sig i Hanna Brandén när hon ville vara alla till lags fick henne ganska snart att säga upp sina kontrakt och lämna allt.

Hon drog till New York och släppte några år senare ett album i egen regi.

Och tio år efter debuten kommer "Än", ett album som på många sätt är ett manifest, en revansch och ett långfinger till strukturerna. Albumet är till hundra procent gjort av kvinnor. Det är skrivet och producerat av Hanna Brandén och Linn Filjal, som är studiochef på Benny Anderssons studio Rixmixningsverket, och det är mastrat av Frida Claesson Johansson. 

Annons
Annons

”Än” är ett mycket sympatiskt album, som rör sig mellan klubbens dansgolv, vägen därifrån och ända fram till hemmets diskbänk. Sårbart, nära och kompetent. Musiken är djupt influerad av 90-talets deep house och UK garage, med en tydlig förtjusning i röstsamplingar och den mjuka elektroniska musikens urbana känsla. Referenserna är tydliga, 90-talsikoner som Sade, Everything But The Girl och Basement Jaxx. Och även om hennes debutskiva har tio år på nacken och var en del av den svenska scenen som då utgjordes av bland annat The Tough Alliance, Cat 5 och El Perro Del Mar, låter ”Än” mer nostalgiskt i dag.

Hanna Brandén har för första gången bytt engelska mot svenska, det skapar en poetisk vibb, ett nytt djup och gör att låtarna står ut i den välbeprövade genren. Jag är mycket svag för hur de små skiftningarna och 90-talsmelodierna skapar dansant melankoli i ”Upp feat. Josh Caffe”, ”Säg det”, ”Boy” och ”Än”. 

Ingenting är vasst eller gapigt, bara otroligt varmt och vackert. Jag ser framför mig hur Name The Pet väntar på att alla larmande popstjärnor omkring henne ska tröttna, att deras vassa armbågar ska nötas ut och när deras musik tagit slut träder hennes fram. Som när det starka solljuset blir till förlåtande solnedgång.

Sången är mixad väldigt långt fram och med varenda variation i Hanna Brandéns frasering närvarande. Det blir lite onödigt teatraliskt, men påminner faktiskt mycket om en annan artist från Gävle – Min Stora Sorg.

Att det helkvinnliga teamet och det självständiga arbetet bakom skivan är viktigt att betona går inte att undvika. Det finns en stor poäng med det och ur det perspektivet är det här är en skiva som kan göra skillnad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons