Annons

Efter nazisthot – RFSL ställer in Almedalen

Sandra Ehne, RFSL:s förbundsordförande, här under ett invigningstal vid Europride 2018.
Sandra Ehne, RFSL:s förbundsordförande, här under ett invigningstal vid Europride 2018. Foto: Stina Stjernkvist/TT

RFSL lämnar återbud till Almedalsveckan i Visby. Beslutet är en markering mot hot och hat från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

– Det är klart att det är ett svårt beslut att fatta, säger RFSL:s ordförande Sandra Ehne.

Under strecket
TT
Publicerad

RFSL ställer in sin medverkan på Almedalen. RFSL Gotland kommer dock att anordna en mångfaldsparad under torsdagen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Hagen/AP/TTBild 1 av 1

RFSL ställer in sin medverkan på Almedalen. RFSL Gotland kommer dock att anordna en mångfaldsparad under torsdagen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Hagen/AP/TTBild 1 av 1
RFSL ställer in sin medverkan på Almedalen. RFSL Gotland kommer dock att anordna en mångfaldsparad under torsdagen. Arkivbild.
RFSL ställer in sin medverkan på Almedalen. RFSL Gotland kommer dock att anordna en mångfaldsparad under torsdagen. Arkivbild. Foto: Fredrik Hagen/AP/TT

Beskedet att RFSL ställer in sin medverkan under Almedalsveckan i år, som helagotland.se rapporterar om, fattades under våren.

– Det handlar inte om att kasta in handduken eller vika oss för nazister. Tvärtom handlar det om att försöka ta tillbaka vår egen position och stå trygga i vårt politiska arbete i stället för att bara förhålla oss till nazisterna, säger RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne till TT.

NMR fick förra året demonstrationstillstånd på Södertorg i Visby, nära den lokal där RFSL vanligen håller till. Ett beslut som förbundet överklagade utan resultat.

Region Gotland har hittills inte fått in någon förfrågan från NMR om markupplåtelse under Almedalsveckan. Om en sådan kommer är det troligt att den får avslag, enligt Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

Annons
Annons

– Vi som handläggare kommer i så fall att lyfta den frågan till politiken. Jag kan inte tala om hur de kommer att ställa sig till den, men i fjol var de väldigt tydliga och sade att nej, vi vill inte ha den här typen av organisation på vår markplats i Almedalen, säger Mia Stuhre till TT.

Polisen, som gav NMR tillstånd att närvara i Visby under Almedalsveckan förra året, har inte heller fått in någon förfrågan om demonstrationstillstånd i år.

Justitieminister Morgan Johansson kommenterar beslutet i ett mejl till TT.

”Det oroar mig mycket och jag beklagar att RFSL beslutat att ställa in sin medverkan i Almedalen i år. Att fritt kunna uttrycka åsikter och känna sig trygg i det offentliga rummet är grundvalar för ett öppet och demokratiskt samhälle. Högerextrema grupper utgör ett konkret hot i många avseenden", skriver han.

Johansson tillägger att regeringen nu arbetar med direktiv till en utredning "som ska undersöka möjligheten att förbjuda organisationer som förföljer folkgrupper".

RFSL som organisation tycker att den grundlag Sverige har är bra. Däremot är organisationen kritisk till hur lagen tolkas och att NMR förra året blev hänvisat till en plats så nära RFSL:s.

– Polisens primära uppdrag blev att säkerställa nazisternas demonstrationsfrihet men kunde inte skydda vår mötesfrihet och föreningsfrihet på samma plats, säger Sandra Ehne.

De senaste tio åren har antalet vit makt-aktioner i Sverige mer än fördubblats, enligt en genomgång som stiftelsen Expo gjort.

– Det handlar dels om att vi känner av ett hårdare politiskt klimat och ett minskat utrymme för vad vi vågar säga. Men det handlar också om en fysisk närvaro vid evenemang och lokaler, säger Sandra Ehne.

RFSL kommer inte att anordna några seminarier och är inte på plats med paneler, mingel eller deltar i några politiska debatter under Almedalsveckan. Däremot anordnar organisationen en mångfaldsparad på torsdagen.

– Den kommer att bli ännu viktigare i år för alla i Visby som kan visa att de står upp för alla människors lika rättigheter och värde, säger Sandra Ehne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons