Annons

Riksåklagarens kravlista: Så ska gängvåldet stoppas

Polisen på plats efter skottlossning i Nacka i söndags.
Polisen på plats efter skottlossning i Nacka i söndags. Foto: Claus Meyer/TT

Kronvittnen, slopad straffrabatt för unga och bättre möjligheter till hemliga tvångsmedel. Det är åtgärder som skulle hjälpa mot gängbrottsligheten, enligt riksåklagare Petra Lundh.

Under strecket
Publicerad

Riksåklagare Petra Lundh. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 2

Mia Edwall Insulander, generalsekretare för Advokatsamfundet.

Foto: Micke Lundström/TTBild 2 av 2

Riksåklagare Petra Lundh. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

I dag, onsdag, återupptogs de politiska samtalen om skjutningarna och gängbrottsligheten i Sverige. Samtliga partier utom Sverigedemokraterna deltar.

Flera åtgärder har lyfts i diskussionerna, däribland kronvittnen – alltså att kriminella får lägre straff om de vittnar – anonyma vittnen, samt så kallade visitationszoner för poliser.

Under dagens samtal bjöds rikspolischefen Anders Thornberg och riksåklagare Petra Lundh in till regeringskansliet för att lägga fram sina förslag på åtgärder.

– Det här är stora och svåra frågor, och det finns inga enkla lösningar, säger Petra Lundh.

Riksåklagare Petra Lundh. Arkivbild.
Riksåklagare Petra Lundh. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon anser att det är viktigt att få fler personer att våga vittna. Anonyma vittnen skulle eventuellt kunna vara ett alternativ, enligt Lundh.

– Vi måste stärka vittnesskyddet. Dels fysiskt, men även att man till exempel inte ska behöva vittna offentligt, eller att den tilltalade får sitta i ett annat rum under rättegången och bara höra ljudet.

Annons
Annons

Mia Edwall Insulander, generalsekretare för Advokatsamfundet.

Foto: Micke Lundström/TTBild 1 av 1

Straffrabatten för unga som begår grova brott bör även avskaffas, menar Lundh.

– Att avskaffa den skulle göra det mer kännbart och något mer avhållande. Men det är viktigare med ordentliga straffskärpningar för de som anstiftar de här unga personerna till att begå brott.

Hon är även öppen för lagförslag om att kriminella får lägre straff om de samarbetar i polisutredningar eller vittnar, så kallade kronvittnen.

– I en nysläppt utredning föreslår juristen Fredrik Wersäll att misstänkta som medverkar i sin egen utredning ska få straffrabatt. Det kan vara ett sätt att folk att prata. Vi vill även titta på kronvittnen och se om det går att ha på ett rättssäkert sätt, säger Petra Lundh.

Rättsvårdande myndigheter bör även få bättre möjlighet till hemliga tvångsåtgärder och husrannsakan i it-miljöer. Kriminella använder ofta krypterade appar, vilket är ett problem i utredningar, säger Petra Lundh.

– I dag har vi hemlig avlyssning, men eftersom ingen kommunicerar via öppna kanaler så kan vi inte få fram någonting. Därför skulle vi behöva hemlig dataavläsning, hård- eller mjukvara som kan ta information innan den har krypterats. Det är helt avgörande.

Mia Edwall Insulander, generalsekretare för Advokatsamfundet.
Mia Edwall Insulander, generalsekretare för Advokatsamfundet. Foto: Micke Lundström/TT

Advokatsamfundet är skarpt kritiskt till anonyma vittnen och kronvittnen.

– Anonyma vittnen strider mot grundläggande rättsprinciper. Någon som är misstänkt för brott ska kunna granska och bemöta de uppgifter som lämnas till hans eller hennes nackdel, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet, och fortsätter:

– Om en person förespeglas benådning om den lämnar vissa uppgifter finns en risk att det inte sker på rätt sätt, och att en misstänkt inte kan försvara sig. Därför är vi skeptiska till kronvittnen.

Mia Edwall Insulander menar att det däremot är viktigt att stärka vittnesskyddet i Sverige.

– Det är en allvarlig trend att brottsligheten blir allvarligare och mer organiserad. Polisen måste få bättre resurser och möjligheter till att utreda allvarliga brott. Jag tror också att man kan stärka vittnens kunskap om hur rättsprocessen fungerar.

Rikspolischefen Anders Thornberg framhöll under politikermötet att myndigheten gärna befrias från arbete som andra skulle kunna utföra.

– Även om vi får ökade resurser och bättre lagstiftning kommer vi inte att gripa fler kriminella och inte heller kunna förebygga fler brott om vi är upptagna med att transportera frihetsberövade, berusade, personer med psykisk ohälsa och omhändertagna djur, säger han till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons