Annons

Ingves: Sänka räntan löser inte Sveriges problem

Riksbankschef Stefan Ingves vid pressträffen efter tisdagens räntebesked. Till vänster Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik.
Riksbankschef Stefan Ingves vid pressträffen efter tisdagens räntebesked. Till vänster Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik. Foto: Ali Lorestani/TT

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad och kommer fortsätta sina miljardstödköp av värdepapper. Det meddelar banken efter sitt senaste möte.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Det bedöms inte vara motiverat att just nu att försöka öka efterfrågan genom att sänka räntan när nedgången i ekonomin beror på införda restriktioner och människors oro för sjukdomsspridning”, konstaterar banken i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Beskedet följer en diskussion om Riksbanken skulle välja att sänka räntan för att hålla ångan i svensk ekonomi uppe eller inte. Banken höjde räntan till 0 procent i slutet av 2019, en nivå den har legat på sedan dess.

Höjningen innebar att styrräntan inte längre låg på minus för första gången sedan 2015. Som lägst var räntan på minus 0,5 procent, en nivå den låg på mellan 2016 och 2019.

Stefan Ingves har flera gånger indikerat att en räntesänkning inte är på bordet i nuläget.

– 0,25 procent på räntan är inte vad som löser Sveriges ekonomiska problem, det är att finräkna. Då är det väldigt mycket viktigare de åtgärder vi tar till i dagsläget, sade Stefan Ingves vid en pressträff under tisdagen.

Ingves och Riksbanken säger dock att de inte utesluter att en räntesänkning kan bli av om det bedöms att det skulle göra skillnad.

Annons
Annons

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB och tidigare ansvarig för Riksbankens penninganalys, tycker att bankens beslut att lämna räntan oförändrad är bra.

– Det var enormt viktigt att Riksbanken inte sänkte räntan i det här läget. Det är fel medicin att använda i den här kollapsen i realekonomin, säger han till SvD.

Bergqvist anser att minusränta skapar mer problem än det löser, framförallt genom att skapa osäkerhet, att det kan försvaga den svenska kronan och försämra bankers lönsamhet.

Banker som Riksbanken i dag i stället stöttar genom att erbjuda billiga lån och kreditgarantier. Utöver det har Riksbanken använt flera andra verktyg som de har tillgängliga. Det handlar bland annat om stora program för att stödköpa obligationer och värdepapper.

Förutom vanliga statsobligationer har Riksbanken för första gången någonsin erbjudit sig att köpa mer osäkra företagscertifikat för flera miljarder kronor. Totalt har Riksbanken sagt att de spenderar 300 miljarder kronor på dessa värdepapper.

Den svenska centralbanken har fått kritik för att få banker och företag har tagit erbjudandet om att sälja värdepapper till Riksbanken. Kritik Robert Bergqvist inte anser att det finns fog för i dagsläget.

– Det är lite tidigt att dra den slutsatsen. De finns i bakgrunden som ett skyddsnät och det är oerhört viktigt för svensk ekonomi, säger han.

Riksbanken sade att den kommer fortsätta dessa stödköp men gav i dag inte något besked om Riksbanken ska spendera mer än de just tidigare indikerade 300 miljarder kronorna. Den lämnade dock dörren öppen för att nya beslut och åtgärder kan komma med kort notis:

”Den framtida ekonomiska utvecklingen är visserligen genuint osäker,” skriver Riksbanken och fortsätter: ”Kombinationen av lämpliga åtgärder utvärderas kontinuerligt och kommer att anpassas till den ekonomiska utvecklingen.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons