Annons

Riksbankens vågmästare: ”Inget egenvärde att höja”

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef.
Cecilia Skingsley, vice riksbankschef. Foto: Tomas Oneborg

Ekonomin riskerar att mattas av snabbare än väntat. Varningen kommer från vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Hon kan bli den som avgör om räntan höjs – eller inte höjs – i vinter.

Under strecket
Publicerad

”Det gäller att möta det här med ett öppet sinne”, säger vice riksbankschef Henry Ohlsson.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Avmattningen av ekonomin som Riksbanken länge varnat för har nu materialiserats. Det säger vice riksbankschef Cecilia Skingsley till journalister på torsdagseftermiddagen.

Utspelet kommer efter en rad företagsenkäter som tyder på att aktiviteten i både svensk tillverknings- och tjänsteindustri tappar fart.

I förra veckan kom dessutom siffror som visar att svenska hushåll och företag inte varit så här deppiga på flera år.

– Att döma av förtroendeindikatorerna, och nu senast inköpschefsindex, finns det en del som tyder på att den här avmattningen går snabbare än vad vi har prognostiserat, säger Cecilia Skingsley.

De dåliga nyheterna har duggat tätt den senaste tiden. Arbetslösheten har stigit mer än väntat och nyligen kom siffror som visar att inflationen fallit betydligt under Riksbankens mål på 2 procent.

Min uppfattning är att vi har att leva med räntor nära noll eller minusräntor.

Cecilia Skingsley menar att Riksbankens bild av arbetsmarknaden står sig. Hon känner sig också bekväm med den senaste tidens inflationsutveckling, men kommer hålla ett öga på nästa siffra som släpps den 10 oktober.

Annons
Annons

”Det gäller att möta det här med ett öppet sinne”, säger vice riksbankschef Henry Ohlsson.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

– Den kanske blir lite extra viktig den här gången, säger Cecilia Skingsley.

Om inflationen blir för låg är Cecilia Skingsley inte låst vid att Riksbanken måste höja räntan som planerat kring årsskiftet.

– Jag ser inget egenvärde i att höja för höjandets egen skull, utan räntan ska höjas när inflationsutsikterna och resursutnyttjandeutsikterna motiverar det, säger hon.

”Det gäller att möta det här med ett öppet sinne”, säger vice riksbankschef Henry Ohlsson.
”Det gäller att möta det här med ett öppet sinne”, säger vice riksbankschef Henry Ohlsson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Riksbanken planerar bara runt tre räntehöjningar de närmsta tre åren. Och Cecilia Skingsley understryker att den låga räntan är här för att stanna.

– Min uppfattning är att, givet omständigheterna i världen med låga realräntor och sämre potentiell tillväxt, vi har att leva med räntor nära noll eller minusräntor. Jag tror inte det här är en sak som vi kommer förpassa in i historieböckerna, säger hon.

Henry Ohlsson, en annan av Riksbankens fem beslutsfattare, svarade också på frågor från journalister på torsdagseftermiddagen.

Ohlsson – som varit den av Riksbankens beslutsfattare som varit mest benägen att höja räntan – gjorde inte en lika stor sak av den senaste tidens siffror som Cecilia Skingsley.

– Det bara bekräftar det vi har sett tidigare, säger Henry Ohlsson.

Men han öppnar samtidigt för att han kan ändra uppfattning.

Är du fortfarande lika stark I din åsikt att räntan kommer höjas kring årsskiftet?

– Alla saker är en öppen fråga. Det gäller att möta det här med ett öppet sinne, säger Henry Ohlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons