Annons

Miljardbelopp på sparkonton utan ränta

Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick spår att ränteläget kommer vara lågt ett bra tag framöver. Den som väntan på högre räntor på sparkonton lär alltså få vänta.

Under strecket
Publicerad

Förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick.

Foto: Sveriges riksbank

Förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick.

Foto: Sveriges riksbank
Förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick.
Förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick. Foto: Sveriges riksbank

Att Riksbanken skjuter fram prognosen för nästa räntehöjning var en välkommen överraskning för dem med stora bolån.

Men en baksida med att Stefan Ingves och de fem andra riksbankscheferna fortsätter att hålla räntan på minus är att räntan på storbankernas sparkonton parkeras på nollan.

Enligt SCB:s senaste statistik har svenskarna cirka 1 800 miljarder kronor i kontosparande. De fyra storbankerna har en marknadsandel om runt 62 procent. Det betyder alltså att så mycket som 1 100 miljarder kronor kan vara placerade på nollräntekonton.

Med en inflation på 1,8 procent innebär det i praktiken att sparpengarna på storbankernas konton årligen minskar i värde.

För den som hoppas på avkastning på sparkontot inom överskådlig framtid ser det fortsatt mörkt ut – lågränteläget kommer att bestå. Det konstaterar första vice riksbankschef Kerstin af Jochnick, som tidigare i veckan var en av talarna under SvD Investor Summit.

Annons
Annons

– Sverige påverkas ju av de globala realräntorna, och alla länder kommer att befinna sig på låga räntenivåer under ganska lång tid framöver. Ser vi det ur en treårsprognos kommer både den amerikanska och den europeiska centralbanken också att ha låga räntor, säger hon och tillägger:

– Men vi ser framför oss att vi kommer att höja reporäntan första gången i slutet på det här året eller i början av nästa, och sedan kommer vi att fortsätta med långsamma höjningar i linje med den förväntade räntebanan.

Det finns dock orosmoln som kan förskjuta höjningen. Handelskonflikten mellan USA och Kina är ett exempel.

– Påverkar det den globala handeln påverkar det Sverige och tillväxten. Frågan är också om utvecklingen i delar av Europa, som Italien, kan spilla över på övriga EU-länder. Och med brexit vet vi ju inte exakt vad som händer, men det är klart att vi kommer att påverkas.

Samtidigt understryker Kerstin af Jochnick att även om reporäntan kryper upp på plus är det ingen garanti för att storbankerna kommer att följa efter.

– Det är riktigt att den är en indikation. Men även innan vi gick ner på minus var det nog ganska ovanligt med ränta på storbankernas sparkonton. Här gäller det att förhandla med sin bank, säger Kerstin af Jochnick.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons