Annons

Riksdagen röstar ja till M:s och KD:s budget

Riksdagen ska i dag besluta om Sveriges statsbudget för 2019. Regeringens övergångsbudget väntas bli nedröstad till förmån för en gemensam reservation (budgetförslaget) från M och KD. Följ omröstningen direkt här.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

1 / 7

Efter reklamen visas:
Budgeten från M och KD går igenom
Annons
Annons

Budgetomröstningen i riksdagen.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

2 / 7

Budgetomröstningen i riksdagen.
Budgetomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Riksdagen röstade med knapp majoritet igenom Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma förslag om riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken för 2019. Sverigedemokraterna gjorde det möjligt, genom att i sista omgången stödja de båda partiernas reservation.

Reservationen innebär en rad viktiga tillägg och ändringar jämfört med den avskalade övergångsbudget som regeringen presenterade för en månad sedan.

Annons
Annons

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson under budgetdebatten i riksdagen.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

3 / 7

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson under budgetdebatten i riksdagen.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson under budgetdebatten i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Svantesson (M): Vi går från ord till handling

Elisabeth Svantesson inledde på onsdagsmorgonen riksdagsdebatten om budgeten. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson sade att Sverige har genomgått en förlorad mandatperiod när det kommer till viktiga reformer.

– Herr talman, när vi nu lägger fram ett budgetförslag går vi från ord till handling. Vi gör det vi har lovat våra väljare, sade hon.

Elisabeth Svantesson menar att M- och KD-budgeten utgår från allianspartiernas gemensamma reformagenda.

Annons
Annons

Oscar Sjöstedt (SD).

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

4 / 7

Oscar Sjöstedt (SD).
Oscar Sjöstedt (SD). Foto: Claudio Bresciani/TT

Sjöstedt beskrev budgeten som ett ”någorlunda hyfsat alternativ” med ”en del att anmärka på” under den pågående budgetdebatten.

Han tycker inte att Moderaterna sänker skatten för ”vanligt folks sparande” tillräckligt och vill avskaffa den ”ohyggligt ogenomtänkta skatten på sjukvård.” Satsningarna på försvar, rättsväsende och sjukvård gillas dock av partiet.

– Det är sådant som väger tyngre, säger Sjöstedt.

Annons
Annons

Stefan Löfven (S).

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

5 / 7

Stefan Löfven (S).
Stefan Löfven (S). Foto: Jessica Gow/TT

Stefan Löfven (S) deltog inte i dagens budgetdebatt. Men i ett inlägg på Facebook tycker han att Sverige borde ha en så neutral budget som möjligt eftersom regeringsfrågan ska komma först och budgeten därefter.

”Moderaterna och Kristdemokraterna försöker ändra ordningen och bakbinda en ny regering innan den ens kunnat formas”, skriver Löfven.

Trots att regeringsförhandlingarna med Centerpartiet slutade i en kraschlandning tycker S-ledaren att samtalen lett till ett viktigt steg framåt.

”Sverige klarar det här. Övergångsregeringen styr riket till dess att en ny regering är på plats”, skriver han.

Annons
Annons

Stefan Löfven (S).

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

6 / 7

Stefan Löfven (S).
Stefan Löfven (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Händer det inget dramatiskt så kommer regeringsfrågan inte att vara löst efter statsministeromröstningen om Stefan Löfven på fredag. Det konstaterade Löfven själv på en pressträff strax före omröstningen.

– Tyvärr blir det här ännu svårare av att M och KD ser ut att få igenom sitt budgetförslag med hjälp av SD, säger Löfven.

– Det är inte bra för Sverige att vi dessutom får en otydlighet om den kommande ekonomiska politiken. Att M och KD gör på det här viset är ansvarslöst. De ger SD ett avgörande inflytande över svensk politik.

Annons
Annons

Ulf Kristersson (M).

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

7 / 7

Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M). Foto: Anders Wiklund/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson avfärdar Stefan Löfvens kritik att det skulle vara ansvarslöst att driva igenom en annan budget.

– Det är helt fel, och det tror jag att han i grund och botten vet. Vi lägger en riktig budget med borgerlig politik därför att vi tror på den politiken, säger han till TT.

TT: Han menar att den skapar osäkerhet för myndigheterna, eftersom era förslag inte är lika genomarbetade.

– Det där är dumheter. Det är bara att titta i våra tabeller. Sen är det en mindre budget än vanligt och det beror på att övergångsbudgeten är mindre, och därför har man inte lika mycket att svara på. Men vi ger pengar till försvaret, mer till polisen och kortar vårdköerna. Sådant som måste göras nu.

Efter reklamen visas:
4 skatteförslag i M + KD budgeten
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons