Annons

Janerik Larsson:Riksrätt mot Trump?

Pelosi
Pelosi Foto: J. Scott Applewhite

Om du erbjuds vadslagning om vem som ska segra i det amerikanska presidentvalet i november nästa år så ska du åtminstone som läget just nu utvecklas absolut inte satsa på något annat än Donald Trumps omval.

Under strecket
Publicerad

‘Seismic change’: Democratic hold-outs rush toward impeachment är rubriken i POLITICO idag. Den jordbävning som tidningen ser handlar om att opinionen inom det demokratiska partiet pekar mot att alltfler vill se en riksrättsprocess mot Donald Trump.

Det är inte så att det under presidentens tid i Vita huset saknats skäl för en sådan. Men det är egentligen helt ointressant eftersom den ende som skulle vinna på en process är president Trump.

En riksrättsprocess i representanthuset - demokraterna i majoritet - skulle ”fälla” Trump men han skulle därefter omgående frikännas av den den republikanska majoriteten i senaten.

Ur de amerikanska väljarnas perspektiv skulle det, menar jag, bara illustrera att politikerna i huvudstaden mera ägnar sig åt politiskt spel än åt omtanke om medborgarna.

En riksrättsprocess skulle älskas av medierna men den skulle också sluka all uppmärksamhet och den skulle också, tror jag, därför stärka Trumps möjlighet att bli omvald.

Den fråga som nu upprör demokraterna handar om att presidenten sannolikt sökt påverka den politiska ledningen i Ukraina att granska Joe Bildens son Hunter och dennes välavlönade styrelsepost i ett företag i Ukraina.

Detta må vara ännu ett i raden av Trumps övertramp men dess betydelse för medborgarna är noll.

Amerikansk politik domineras av jurister och juridik spelar där en mycket stor roll.

Representanthusets talman Nancy Pelosi har sökt erbjuda riksrättsopinionen motstånd. Hon har den i sammanhanget högst respektabla åsikten att en demokrat som går segrande ur presidentvalet är oändligt mycket viktigare än en meningslös riksrättsprocess vars utgång är känd på förhand.

Men att döma av de amerikanska medierna börjar hennes motstånd nu svikta.

Donald Trump har allt intresse i världen att bidra till att Pelosi förlorar den striden och har tycks ju knappast behöva anstränga sig särskilt mycket för att förse riksrättsopinionen med nya argument...

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons