Annons

Therese Larsson Hultin:Riksrätt mot Trump? Glöm det!

Att fantisera om att Donald Trump ställs inför riksrätt, eller avsätts, kan vara frestande för alla som vill få bort USA:s president från makten. Men så länge Trump inte tas med handen i syltburken kommer det att bli svårt. Att avsätta presidenten skapar dessutom nya problem.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 2

Vicepresident Mike Pence utanför Vita huset när presidentens helikopter Marine One tar Donald Trump till flygplatsen för resan till Saudiarabien.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 2 av 2
Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1
Foto: Evan Vucci/AP

Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan om jag tror att Donald Trump kommer kunna sitta kvar sina fyra år i Vita huset. Svaret är alltid ja – om det nu inte skulle komma ovedersägliga bevis (och de måste verkligen vara vattentäta) på att den före detta affärsmannen gjort något grovt olagligt.

Det är nämligen inte lätt att avsätta en amerikansk president. Sedan 1789 är det bara en enda – Richard Nixon – som inte har fullföljt sin mandatperiod, om man bortser från de som avlidit under sin tid vid makten. Och Nixon valde själv att gå innan kongressen kunde rösta om riksrätt.

Donald Trump är inte typen som ger sig frivilligt. Han har tillbringat hela sin karriär med att stämma allt och alla som gått honom emot och han skulle göra sitt bästa för att piska upp stämningen och hetsa sina väljare om kongressen skulle ställa honom inför riksrätt.

Annons
Annons

Vicepresident Mike Pence utanför Vita huset när presidentens helikopter Marine One tar Donald Trump till flygplatsen för resan till Saudiarabien.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

Det finns bara två lagliga sätt att bli av med en amerikansk president, som inte själv vill avgå. Det ena är den nyss nämnda riksrättsprocessen, som slås fast i konstitutionens andra artikel. Där står att om presidenten döms för ”förräderi, mutbrott eller andra allvarliga brott och förseelser” så kan denne fråntas makten. Svårigheten här ligger i ordet ”förseelser” (misdemeanors). För vad räknas som en förseelse, som ändå är tillräckligt allvarlig för att döma en president?

Det skulle många av Trumps kärnväljare nog se som en statskupp.

Det andra sättet står beskrivet i konstitutionens 25:e tillägg. Där kan man läsa att presidenten kan avsättas om han är ”oförmögen” att göra sitt jobb. För det krävs att vicepresidenten och en majoritet av ministrarna i administrationen skriver ett brev till kongressen att Donald Trump inte klarar av att vara president.

Tillägget kom till efter att John F. Kennedy blev skjuten och är tänkt att användas om en president hamnar i koma eller får en sjukdom som exempelvis alzheimers – inte för att vissa tycker att den som bor i Vita huset är narcissist eller en galning som twittrar för mycket.

Vicepresident Mike Pence utanför Vita huset när presidentens helikopter Marine One tar Donald Trump till flygplatsen för resan till Saudiarabien.
Vicepresident Mike Pence utanför Vita huset när presidentens helikopter Marine One tar Donald Trump till flygplatsen för resan till Saudiarabien. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Den brittiske komikern John Oliver, som är en av Trumps mest högljudda kritiker, har i sin show ”Last Week Tonight” varnat sina tittare för att inte hoppas för mycket. Trots att Trump enligt John Oliver betett sig ”helt galet” så är sannolikheten för riksrätt extremt låg.

Annons
Annons

Varför skulle republikaner avsätta sin egen president efter åtta år med demokraten Barack Obama?

– Låt oss alla ta ett kollektivt andetag. För även om många har blivit exalterade, så är riksrätt ett långskott, sade John Oliver och förklarade att om en riksrättsprocess ska inledas så måste en majoritet av ledamöterna i representanthuset rösta ja – och där har republikanerna majoritet. Ska Trump sedan dömas, så behöver två tredjedelar av senatorerna fälla honom – och där har republikanerna också majoritet. Och varför skulle republikaner avsätta sin egen president efter åtta år med demokraten Barack Obama?

Samma sak gäller det 25:e tillägget. Skulle vicepresidenten försöka avsätta Trump – och han i sin tur överklagar, vilket man knappast behöver vara Einstein för att räkna ut att han gör – så måste två tredjedelar i kongressens båda kamrar förklara Trump otillräknelig.

Vad man än tycker om Donald Trump så är han demokratiskt vald

Det skulle många av Trumps kärnväljare nog se som en statskupp. Donald Trump vann på ett budskap om att ”dränera träsket i Washington” och om träsket i stället dränkte presidenten skulle det knappast tas väl emot. Misstron mot ”eliten” och politikerna i huvudstaden är stor – för att inte säga enorm – bland den vita arbetarklass som fortfarande hyllar Trump.

Lägg därtill att Donald Trump själv garanterat skulle prata om en kupp, om en korrupt elit och om ljugande journalister som är beredda att hitta på vad som helst för att sätta dit honom. Presidenten har redan twittrat om att han är utsatt för en ”politisk häxjakt” och många konservativa radio- och tv-personligheter, som exempelvis Sean Hannity på Fox News, gör sitt bästa för att elda på den bilden.

Och så en brasklapp till: Trump skulle ersättas av vicepresident Mike Pence. Det skulle nog få jublet att fastna i halsen på många liberala väljare.

Vad man än tycker om Donald Trump så är han demokratiskt vald, och alla försök att avsätta honom – utan vattentäta bevis på olagligheter – skulle få miljoner amerikaner att misstro det politiska systemet och öka klyftorna i samhället ytterligare.

Och så en brasklapp till: Trump skulle ersättas av vicepresident Mike Pence, vilket nog skulle få jublet att fastna i halsen på många liberala väljare. Pence är en djupt religiös abortmotståndare som vill montera ner stora delar av de välfärdssystem demokraterna kämpat för.

Frågan är om de tycker att han skulle vara så mycket bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons