Annons

Riksrätten mot president Trump på 3 minuter

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi presenterar de andra ledamöterna som företräder Demokraterna.
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi presenterar de andra ledamöterna som företräder Demokraterna. Foto: J Scott Applewhite/AP

Senaten förvandlas till en domstol – riksrätten mot president Donald Trump är igång. ”I dag skriver vi historia,” sa representanthusets talman Nancy Pelosi när hon skickade åtalet vidare.

Under strecket
Publicerad

Trump fortsätter att kalla det hela för en häxjakt.

Foto: Evan Vucci/AP

På tisdag inleds rättegången.

Foto: Ting Shen/TT

Trump fortsätter att kalla det hela för en häxjakt.

Foto: Evan Vucci/AP

Vad är det senaste?

Sent på onsdagskvällen svensk tid undertecknades de formella anklagelserna av representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.

– Det är så sorgligt, så tragiskt för vårt land att presidenten fört oss ända hit genom att undergräva vår nationella säkerhet, bryta mot sin tjänsteed och äventyra vår valsäkerhet, sade Pelosi vid undertecknandet.

– Presidenten kommer att ställas till svars för sina handlingar.

Dessförinnan hade hon presenterat de ledamöter som ska föredra riksrättsprocessen mot Donald Trump i senaten. Det rör sig om sju ledamöter som företräder Demokraterna. Deras roll i den fortsatta prövningen kan närmast liknas vid en åklagares.

Trump åtalas på två punkter, maktmissbruk och trots mot kongressen. Båda åtalspunkterna kommer från Ukarinahärvan.

Trump fortsätter att kalla det hela för en häxjakt.
Trump fortsätter att kalla det hela för en häxjakt. Foto: Evan Vucci/AP
Annons
Annons

På tisdag inleds rättegången.

Foto: Ting Shen/TT

Vad händer under torsdagen?

På torsdag, runt klockan 18 svensk tid, görs den amerikanska senaten om till en domstol. Då ska de två anklagelsepunkterna läsas upp i kammaren.

Därefter väntas Högsta domstolens chefsdomare John Roberts officiellt utnämnas till ordförande för riksrättsprocessen och sedan svära in de hundra senatorerna som ska agera jurymedlemmar.

På tisdag inleds rättegången.
På tisdag inleds rättegången. Foto: Ting Shen/TT

Vad händer därefter?

På tisdag inleds själva rättegången.

För att fälla och avsätta en president krävs två tredjedelars majoritet i senaten. Republikanerna har majoritet i kammaren – och presidenten kommer därmed med största sannolikhet att frikännas.

Ingen amerikansk president har hittills fällts och blivit avsatt i en riksrätt. Republikanerna förväntar sig att det hela kommer att vara över på mindre än två veckor, enligt källor till nyhetsbyrån AP.

Det skulle innebära en betydligt snabbare process än riksrätterna mot president Bill Clinton 1999 som varade över en månad, eller den av president Andrew Johnson 1868, som varade i elva veckor.

– Anledningen till att det inte kommer att ta så lång tid är att informationen är tydlig, och till presidentens fördel, säger en tjänsteman enligt Washington Post.

Men Demokraterna betonar att oavsett utgång så kommer Trump för alltid att förknippas riksrätten.

– Han kommer att hållas ansvarig. Han har blivit riksrättsåtalad, för alltid. Han kan aldrig sudda bort det, sa Nancy Pelosi i onsdags.

Trump fortsätter i sin tur att kalla det hela för en häxjakt. Bara sekunder efter att Pelosi presenterat de sju ”åklagarna” twittrade han och avfärdade hela riksrättsprocessen som ”lurendrejeri”.

Efter reklamen visas:
Vad i hela världen är en riksrätt?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons