Annons

Riksrätten mot Trump – på 3 minuter

Om Donald Trump fälls tar USA:s vicepresident Mike Pence över.
Om Donald Trump fälls tar USA:s vicepresident Mike Pence över. Foto: Shutterstock/TT

Nu inleds riksrätten på allvar – på tisdagen startar processen i senaten. Ledamöterna blir juryn som i slutändan friar eller fäller USA:s president efter att ”åklagarsidan” och försvaret lagt fram sina argument.

Under strecket
Publicerad

John Bolton var tidigare Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare.

Foto: REX/TT

John Roberts, chefsdomare i Högsta domstolen.

Foto: Matt Rourke/AP

John Bolton var tidigare Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare.

Foto: REX/TT
Efter reklamen visas:
Riksrätten mot Trump är igång – men vad händer nu?

Vad händer denna vecka?

Riksrättsprocessen tar steget in i senaten på tisdagen. Först ska det fattas beslut om de exakta formerna för processen. Sedan ska senatens ledamöter ta ställning till de två anklagelsepunkter som representanthuset lagt fram mot president Donald Trump.

Den första punkten gäller maktmissburk. Trump anklagas för att ha utpressat Ukrainas regering genom att bland annat undanhålla finansiellt stöd till landet i syfte att förmå regeringen att starta en utredning av demokraten Joe Bidens son.

Den andra åtalspunkten gäller obstruerande av kongressen, då Trump-administrationen ska ha vägrat att delta och lämna ut dokument i samband med representanthusets utredning av den första åtalspunkten.

Vilka oklarheter råder – och vilka vittnen ska höras?

John Bolton var tidigare Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare.
John Bolton var tidigare Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare. Foto: REX/TT

Riksrätt är en politisk process, inte en juridisk, och formerna för den är inte fastslagna utan senaten ska först och främst denna vecka besluta om detta.

Annons
Annons

John Roberts, chefsdomare i Högsta domstolen.

Foto: Matt Rourke/AP

Intensiva förhandlingar har därför pågått mellan Demokraterna och Republikanerna i kongressen. En kärnfråga är om vittnen ska få kallas till förhör eller inte.

Demokraterna vill bland annat kalla Donald Trumps före detta nationella säkerhetsrådgivare John Bolton. Ett annat potentiellt vittne är Lev Parnas, en medarbetare till presidentens advokat Rudy Giuliani som uttalat sig till Trumps nackdel.

Men vi vet alltså inte än om några vittnen ska höras i senaten. Den republikanska majoritetsledaren Mitch McConnel vill enligt Politico skjuta på beslutet om detta till efter att man först hört båda sidors sakframställan.

Så vad vet vi säkert om processen?

John Roberts, chefsdomare i Högsta domstolen.
John Roberts, chefsdomare i Högsta domstolen. Foto: Matt Rourke/AP

Sju medlemmar av representanthuset ska agera ”åklagare” i senaten och presentera bevis mot Trump. På motsvarande sätt har presidenten försvarare.

”Rättegången” leds av Högsta domstolens chefsdomare, John Roberts.

De 100 senatorerna fungerar som en jury och ska lyssna på bevisframställan, eventuella utfrågningar av vittnen samt båda sidors slutpläderingar.

De får sedan tid att överlägga, och därefter röstar de om huruvida presidenten är skyldig eller ej.

Två tredjedelars majoritet krävs för att fälla presidenten. Eftersom Republikanerna är i majoritet i senaten bedöms detta som mycket osannolikt. Men skulle det bli så får Trump lämna sin post och vicepresident Mike Pence blir då ny president.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons