Annons

Riksrättsåtalet – detta händer nu

Rättegången mot Donald Trump går vidare till senaten.
Rättegången mot Donald Trump går vidare till senaten. Foto: Paul Sancya/AP

Efter omröstningen i representanthuset går nu riksrättsåtalet mot Donald Trump vidare till senaten. Tidpunkten är inte klar. Eftersom republikanerna har majoritet i senaten är sannolikheten liten att presidenten till slut avsätts.

Under strecket
Publicerad

Den amerikanska kongressen kan enligt konstitutionen avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”.

Efter att representanthuset, som styrs av demokrater, med enkel majoritet röstat för ett åtal går rättegången nu vidare till senaten.

Men för att döma och avsätta presidenten i senaten, som kontrolleras av republikanerna med förhållandet 53–47, krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för det.

De exakta formerna för riksrättsåtalet i senaten är ännu inte fastlagda. Ej heller datum när rättgången ska inledas,

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick 1974, innan den hann bli klar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons