Annons

Harrison tar sig an Stockholmsbrott

Dick Harrison, professor i historia.
Dick Harrison, professor i historia. Foto: Tomas Oneborg

SvD:s uppskattade podcast Harrisons historiska brott är tillbaka. Den här gången blir det en blandning av kända och okända brott, som alla utspelat sig i Stockholm. ”Ett av mina favoritfall är bordellhärvan på Kindstugatan 1619”, säger Dick Harrison.

Under strecket
Publicerad

I ”Harrisons historiska brott” djupdyker professor Dick Harrison i några av historiens mest fascinerande kriminalfall. Den nya säsongen, ”Brottsplats Stockholm”, handlar om brott begångna i den svenska huvudstaden.

Det börjar riktigt blodigt. I det första avsnittet, "Slaktaren i Bagarmossen", berättar Dick Harrison om en styckmördare i 1950-talets Bagarmossen. Avsnittet finns att höra redan nu på svd.se och i podcast-appar.

I de kommande avsnitten får lyssnarna möta andra slags brottslingar. Ett avsnitt handlar om Siri Thunström, börsdrottningen som svindlade banker på miljoner från en lyxsvit på Grand Hôtel. Ett annat handlar om Kurt Haijby som utpressade hovet på stora belopp genom att hävda att han var älskare till kung Gustaf V.

Har du något eget favoritfall?

– Ett av mina favoritfall är bordellhärvan på Kindstugatan 1619, som är nästan helt okänd i dag, men som var en superskandal för 400 år sedan.

Varför är bordellhärvan så intressant?

– Därför att den ger oss en möjlighet att komma så oerhört nära vanligt folk. Sverige har ovanligt bra rättegångsmaterial bevarat från 1600-talet och tidigare. Borrar man i det, och läser vittnesuppgifter, så är det som att hoppa 300–400 år tillbaka i tiden. Det är verkligen en tidsresa.

Vad handlar det avsnittet om?

– Det handlar om att en bordellmamma åker fast. Och det visar sig att hennes flickor har kunder lite överallt. Det blir en skandal och det visar sig att även bödeln är inblandad. Stockholm hade vid den här tiden en bödel som hette Mäster Håkan som även var hallick, indrivare och allmän skummis med en stor och mycket vittförgrenad bordellverksamhet med kunder uppe i slottsmiljöer.

Ser man på sin samtid på ett nytt sätt efter att ha lyssnat på ”Brottsplats Stockholm”?

– Ja, det tror jag att man gör. Det finns alltid brottslingar; hallickar, styckmördare, kungamördare, konspiratörer och terrorister har funnits sedan urminnes tider. Människor är sig ofta lika. Men miljöerna, sättet skurkarna agerar på och samhället runt omkring har förändrats oerhört. Vi säger ofta att historien upprepar sig, men det är mer komplicerat än så.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons