Annons

Tove Lifvendahl:Rimfrost och läsefrukter

Juldekoration, Millesgården.
Juldekoration, Millesgården. Foto: Tove Lifvendahl
Under strecket
Publicerad

Efter att ha läst 326 haikus om julen, är den till slut kommen. SvD-läsarna är exceptionella – var gång vi bjuder in, blir gensvaret överväldigande. Det spelar ingen roll om det är frågor om hur vi kan få integrationen att fungera (en av mina första krönikor som jag tror renderade 500 svar), eller inbjudningar till att möta ledarredaktionen i scenformat (det har vi gjort två gånger och hållit låda för utsålda hus på Playhouse teater). Eller om vi frågar läsarna om de vill leka en stund med oss i en tävlan om att formulera en haiku på temat jul/vinter/nyår, och kanske till och med blanda in lite politik.

326 haikus senare, plus några som inkom efter utsatt tid, kan konstateras, förutom att SvD-läsarna har talang för poesi (fast det vet vi sedan tidigare rimtävlingar), att det finns några återkommande teman bland dikterna som säger något om vår tid. Det som på politiska kallas brott och straff, och som inom sig rymmer alla känslomässiga aspekter längs skalan tillit–rädsla, märks bland bidragen. Hedvig Hagwall Bruckner som vann tävlingen i år, fångade elegant samtiden i 5–7–5 stavelser så här:

Annons
Annons

Pojkarna leker

Gör röda spår i vita snön

Rimfrost i Malmö

Fler sådana dikter gör ont i hjärtat. En hel del dikter behandlar klimatet, och Greta Thunberg. Jöken och brexit märks också, liksom traditionellt oppositionellt häcklande av regeringen (en sund instinkt oavsett vilken färg regeringen har). Andra låter årstiden och högtiderna skapa vila och ro. Den vackraste enligt juryn skrevs av Adam Wahlfeldt, en av de fem andrapristagarna:

bäckens stenar

under nattfallen nysnö

ett slumrande sorl

I vårt juryarbete fick vi eminent experthjälp av Lars Vargö, japanolog, tidigare diplomat och numera bland annat ordförande för Svenska Haikusällskapet. Jag kan också varmt rekommendera den nyutgivna antologin med svensk haiku, ”En fjäril lyfter från sin skugga” (2019), skriven av medlemmar i Svenska Haikusällskapet. Kanske blir det en och annan haiku istället för rim på julklapparna?

Tillönskar nu en fin julhelg, oavsett hur den tillbringas. Under flera år innan jag fick barn arbetade jag ideellt på julafton, först tre år på Stadsmissionsgården i Stockholm, därefter tre år på Jul på Upplands nation i Uppsala. Det kändes väldigt meningsfullt, och lärde mig mycket både om andra och mig själv. Många arbetar idag och under kommande helgdagar och ser till att samhället fungerar på olika sätt, att inre och yttre försvar fungerar, att bussar rullar, att sjukvård och äldreomsorg håller igång, att de som råkar sätta hemmet i brand (tyvärr en jultradition) kan få hjälp att släcka den, att livsmedelsaffärer finns öppna. En hel del människor firar inte jul alls eftersom det inte tillhör deras tradition. Somliga har inte möjlighet att fira jul med sin familj, vilket Claes Arvidsson påminner om med en hälsning till de som befinner sig i utlandstjänst för att skapa en tryggare värld.

Vår julklapp från ledarredaktionen är kontinuerlig påfyllnad av läsefrukter på det digitala gottebordet SvD.se/ledare. Den senaste veckans läsning bifogas för den som måhända inte har haft tid att läsa allt. Lite senare idag kan ni ta del av ett debattinlägg i form av en modern Karl-Bertil och imorgon blir det juldagskrönika som hedrar dagen. Annandag jul är inte sämre, och på tredjedag jul finns vi åter även i pappersformat.

Varma hälsningar och God Jul!

Detta är Tove Lifvendahls brev. Få brevet gratis till din mejl genom att anmäla dig på SvD.se/nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons