Annons

MP: Risk för elbrist bara under kallaste dagarna

Larmen om riskerna för en kommande elbrist i Stockholm tonas ner av miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

– Det gäller bara de allra kallaste dagarna om året då folk slår på kaffebryggaren eller ska duscha, säger hon till SvD.

Under strecket
Publicerad

Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd (MP).

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 2

Blir kaffet hett även om det råder elbrist?

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 2 av 2

Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd (MP).

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1
Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd (MP).
Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd (MP). Foto: Malin Hoelstad

Som en följd av höjda skatter på kraftvärme, som regeringen meddelat ska gälla från den 1 augusti, har det kommunala bolaget Stockholm Exergi beslutat att ändra körordningen i fjärrvärmesystemet. Man anger olönsamhet som anledning till det överraskande beskedet som kom i fredags eftermiddag.

Man tidigarelägger därmed utfasningen av kolkraftvärmeverket KVV6 i Värtahamnen. Beskedet följer på energijätten Eons beslut att lägga ner sin elproduktion i Heleneholmsverket i Malmö, som konsekvens av kraftiga skattehöjningar.

Enligt Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi, finns risk för elbrist i Stockholm, en farhåga som delas även av statliga Svenska kraftnät. Lotta Medelius-Bredhe, tillförordnad generaldirektör, skriver i en debattartikel att det kommer att ta minst tio år för att ersätta lokal kraftvärme med el som som levereras från stamnätet.

Annons
Annons

Blir kaffet hett även om det råder elbrist?

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

Anledningen är tiden för processen kring tillstånd, överklaganden och byggnation av nya ledningar.

”När dessa avvecklas innebär det i praktiken att en regionnätsägare på mycket kort tid kan sakna flera hundra MW (Megawatt) kapacitet i sitt nät, skriver Lotta Medelius-Bredhe.

Stockholms klimat- och miljöborgarråd Katarina Luhr gör en annan analys av läget.

– Att sluta elda kol i Värtan är den enskilt största klimatåtgärden vi kan göra i Stockholm. Nu minskar vi Stockholms utsläpp med 300 000 ton koldioxid per år. Beslutet kom snabbare än väntat. Nu är det upp till oss att styra upp elproduktionen på ett bättre sätt, säger Katarina Luhr.

Hon tillägger att produktionen dock kommer att att garanteras genom kraftvärmeverket i Hässelby strand.

– Vi måste kavla upp ärmarna och styra bort effekttoppar i förbrukningen. Det ställer samtidigt stora krav på oss att ställa om staden och säkerställa att detta inte slår tillbaka på klimatet, tillägger Katarina Luhr.

Ett bioeldat värmekraftverk är planerat att byggas i Lövsta, också det beläget i västerort. Men det ligger fyra-fem år fram i tiden. Katarina Luhr är inte orolig när det gäller befarad elbrist i Stockholms stads drygt 400 000 hushåll.

Blir kaffet hett även om det råder elbrist?
Blir kaffet hett även om det råder elbrist? Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det gäller bara de allra kallaste dagarna om året då folk slår på kaffebryggaren eller ska duscha, säger hon.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i den grönblå majoriteten håller med om att ambitionen att fasa ut kolet är rätt. Men hon riktar även kritik mot nyordningen:

– De höjda koldioxidskatterna införs med mycket kort framförhållning, vilket riskerar att förvärra eleffektbristen. Därför behövs snabba processer. Jag har säkerställt att staden utsett en energisamordnare som tar ansvar för att möjliggöra planering av utökning av elnätet i huvudstaden om Svenska kraftnät och andra berörda myndigheter tar sitt ansvar, säger Anna König Jerlmyr, som i mars själv skrev ett debattinlägg i SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons