Annons

”Risk för hett krig – mord utan strategi”

Jane Harman är orolig för att situationen i Iran ”spinner utom kontroll”.
Jane Harman är orolig för att situationen i Iran ”spinner utom kontroll”. Foto: AP

”Hett krig genom ombud” hotar efter USA:s attack som dödade den iranske generalen Soleimani. Det säger Jane Harman, chef för en av världens främsta tankesmedjor, till SvD i Davos. Samtidigt försöker Oman nu medla mellan USA och Iran.

Under strecket
Publicerad

Jane Harman, chef för tankesmedjan Woodrow Wilson International Center.

Foto: Gunilla von Hall

DAVOS Den 74-åriga Jane Harman beskrivs som en av de mest erfarna experterna på amerikansk säkerhetspolitik. Hon satt tidigare i kongressen för demokraterna samt i underrättelsekommittén, innan hon 2011 blev chef för tankesmedjan Woodrow Wilson International Center. Centret räknas som ett av världens tio ledande tankesmedjor.

Harman ger en illavarslande bild av Irankrisen som fördjupats dramatiskt sedan USA dödade den iranske generalen Qassem Soleimani. Donald Trumps anhängare menar att attacken var befogad och satte stopp för ett hotande storkrig - men Harman säger att det är tvärtom.

– Nu ökar risken för en farlig upptrappning, säger hon till SvD en debatt vid Världsekonomiskt forum i Davos om geopolitiska hot i Mellanöstern där Iran var hetaste ämnet.

– Vissa säger att vi gått från kallt krig till varm fred i Mellanöstern. Men i fallet med Iran har vi gått från kallt krig till hett krig genom ombud efter mordet på Soleimani.

Hon är orolig för att situationen i Iran ”spinner utom kontroll”.

Det råder inga tvivel om att Soleimani var en skurk, säger hon: ”Alla visste att han hade mycket blod på sina händer”. Men hon menar att Trumps drastiska avrättning öppnar för en mycket farlig utveckling.

Annons
Annons

Jane Harman, chef för tankesmedjan Woodrow Wilson International Center.

Foto: Gunilla von Hall

– Det är ytterst allvarligt att vi fortfarande inte fått några bevis för att Soleimani planerade att attackera amerikanska intressen eller amerikaner. Påståendet om att fyra ambassader skulle attackeras har inte visat sig vara sann.

Att utföra mord i ett av världens mest explosiva områden på så lösa grunder är ytterst farligt, menar Jane Harman. Man ska inte heller underskatta Irans militära kapacitet och stöd från hämndlystna ombud som Hizbollah och andra grupper, varnar hon.

– USA har tidigare bara agerat när vi upplevt att det finns ett direkt hot mot amerikanska intressen. Någon sådan information fanns inte i detta fall.

Jane Harman, chef för tankesmedjan Woodrow Wilson International Center.
Jane Harman, chef för tankesmedjan Woodrow Wilson International Center. Foto: Gunilla von Hall

Hela agerandet var obegripligt, fortsätter hon.

– Jag förstår inte strategin bakom mordet på Soleimani. Att göra sig av honom på detta sätt i ett tredje land - utan att informera våra allierade och dessutom i strid med det tredje landets vilja. Minst sagt ovanligt.

– Det finns ingen strategi eller övergripande plan. Det handlar bara om en rad taktiska åtgärder som fungerar för stunden. Det är helt fel sätt att agera både med Iran och i regionen där flera länder försöker skaffa kärnvapen.

Förutom risken för militär upptrappning med Iran, kokar oron för det sönderfallande kärnenergiavtalet med Iran som USA lämnat under president Trump. Går det att rädda ?

– Nej, jag tror inte det. Trump kommer inte att återvända till Iranavtalet. Detta späder ytterligare på spänningarna och risken för en militär upptrappning.

Hade Trump ”bett mig om råd” hade Harman sagt att USA borde stanna i avtalet och gör det bättre - omfatta även missiler och inspektioner av militära anläggningar.

– Men det gjordes inte för att då fick vi inget avtal alls. Det är väldigt tragiskt om avtalet dör. Det är trots allt ett stadigt steg att kontrollera Irans kärnenergiprogram.

Men det finns en liten möjlig ljusglimt. I Davos-debatten där Harman deltog fanns även Omans utrikesminister Yousuf Bin Alawi Bin Abdullah (världens längst sittande utrikesminister med 48 år på posten) . Dagen innan  hade han varit i Teheran – med uppdrag just att försöka medla i konflikten mellan Iran och USA. Oman har tidigare haft liknande roll.

– Det finns möjligheter och hopp om lösningar, sa han vid Davosmötet utan att vilja gå in på fler detaljer för tillfället.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons