Annons

Risk för höjda boräntor: ”Var vaksam”

Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker.
Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker. Foto: Leo Sellén / TT

Se upp för högre boräntor i spåren av coronakrisen, varnar ekonomer.

– Man kan nog tänka sig att det här leder till högre räntor för kunderna, säger Ylva Yngveson, oberoende privatekonomisk analytiker.

Under strecket
Publicerad

Bankerna har varit försiktiga i sina uttalanden om coronakrisens effekter på bolåneräntorna. Swedbanks vd Jens Henriksson sa i samband med kvartalsrapporten på torsdagen att krisen har gjort det dyrare för bankerna att låna upp. Ännu har det inte lett till några höjningar av bolåneräntorna.

– Vi har sett att marginalerna på bolånekunderna har gått ned under perioden, säger Henriksson till SvD.

Kan du lova att Swedbank inte ska höja lönsamheten genom högre bolåneräntor?

– Vi har inte sagt att vi ska höja räntemarginalerna. Vi ska inte ha lägst boräntor på marknaden men inte heller de högsta räntorna, sa Jens Henriksson.

Även Handelsbankens vd Carina Åkerström var vag när det gällde boräntenivåer.

– Vi ser under senare delen av kvartalet en press på marginalerna. Vad det innebär långsiktigt återstår att se, sade hon.

Bankerna har tidigare ofta varit snabba med att kompensera för högre upplåningskostnader. Eftersom lånevolymerna är stora, i Swedbanks fall är cirka 60 procent av den totala utlåningen bolån, får lägre bolånevinster stort genomslag på hela koncernens vinst.

Annons
Annons

Ylva Yngveson påpekar att konkurrensen från mindre aktörer på bolånemarknaden visserligen är hårdare idag än för några år sedan, men storbankerna har fortfarande en dominerande position.

– Därför kan man nog tänka sig att dyrare upplåning för bankerna leder till högre räntor för kunderna. Som kund ska man vara prismedveten och vara lite vaksam på att det kan bli höjningar, säger hon.

Ett annat tecken på att bolåneräntorna kan höjas är att bankernas kreditförluster nu sticker iväg som en följd av coronakrisens effekter på bankernas företagskunder. Swedbank reserverade 2,2 miljarder för kreditförluster under första kvartalet, en ökning med nästan 1 000 procent jämfört med första kvartalet 2019 (219 miljoner kronor).

Bankerna har tidigare använt bolånen för att kompensera sig för kostnader på annat håll i banken. Det skedde till exempel när minusräntan orsakade stora kostnader eftersom bankerna då inte ville införa minusränta på kundernas lönekonton.

– Det är ju tänkbart att man försöker kompensera sig, säger Tor Borg, analytiker på Boverket och tidigare chefsekonom på statliga SBAB.

– Det är så företag fungerar, man tar igen på gungorna det man förlorar på karusellerna. Man kan tänka sig en förskjutning uppåt på boräntorna men det beror också på vad som händer med bankernas upplåningskostnader framöver, säger Tor Borg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons