Annons

Risk för samma prisfall på bostäder som hösten 2017

Liza Nyberg, vd vid Svensk Fastighetsförmedling, berättar att vissa nu känner sig tvungna att sälja snabbt.
Liza Nyberg, vd vid Svensk Fastighetsförmedling, berättar att vissa nu känner sig tvungna att sälja snabbt. Foto: Veronica Johansson

Coronaeffekten på bostadsmarknaden är redan tydlig. Utbudet stiger kraftigt. Nu finns risk för prisfall så som under hösten 2017, enligt Hemnet.

Under strecket
Publicerad

Ovanligt många försöker just nu sälja sina bostäder. Den gångna veckan ökade inflödet av nya annonser på Hemnet med 20 procent i landet som helhet och i Stockholms innerstad med 39 procent jämfört med samma tid i fjol. Trenden var tydlig även vecka elva men förstärktes ytterligare under vecka tolv. 

– Vi tolkar detta som oro för coronaviruset. Många ser läget i Sydeuropa och befarar att detsamma kommer att hända här. Då försöker de som hade planerat att sälja att påskynda processen, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet. .

Det innebär en påtaglig utbudsökning just nu.

– Det tillkommer betydligt fler nya objekt än vad det plockas bort, säger Erik Holmberg som talar om en mycket snabb förändring.

Enligt andra färska siffror från enkäter har också köplusten svalnat. Andelen som tror på sjunkande priser ökade från 16 procent i början av mars till 45 procent två veckor senare.

– Det är den högsta andelen som tror på sjunkande bostadspriser sedan december 2017 då priserna föll hastigt, säger Erik Holmberg.

Enligt enkäterna oroar sig också fler för att bli smittade i samband med visningar. Andelen som känner oro har ökat från 10 procent till 29 procent på två veckor.

Annons
Annons

Hemnets enkäter besvarades på sajten och riktade sig till personer som avser att göra en bostadsaffär inom ett halvår. Drygt 700 som ville köpa, svarade om sina prisförväntningar och cirka 300 spekulanter svarade om sin eventuella oro för att gå på visningar med anledning av coronaviruset.

I samband med nya amorteringskrav och överutbud av dyra bostadsrätter föll priserna i Stockholm med drygt tio procent under hösten 2017. Fram till coronakrisen nu i mars har prisstatistiken talat om en successiv återgång till tidigare toppriser från våren 2017.

Det kan dröja ytterligare innan eventuella prisförändringar syns i bredare mäklarstatistik, eftersom de vanligtvis påverkas av en eftersläpning. Men enligt Hemnets analys kan nedstängningen av stora delar av näringslivet och risken för fortsatt stora varsel pressa bostadspriserna framöver.

– Det är särskilt om det blir långvarigt högre arbetslöshet eller många oroas för att förlora jobbet som det blir färre bostadsaffärer och bostadspriserna kan falla. Det är ett mönster som vi har sett vid tidigare kriser, säger Erik Holmberg.

Statistik från bostadssajten Booli styrker uppgifterna från Hemnet. Enligt Matilda Adelborg, pressansvarig vid Booli, har även antalet budgivare blivit färre än tidigare.

”Vissa köpare avvaktar och de som inte gör det lägger färre bud”, skriver hon i ett mejl till SvD.

Enligt Liza Nyberg, vd vid Svensk Fastighetsförmedling, var helgens visningar ganska välbesökta i Stockholm trots coronaoron.

– Vi ställer inte in visningar, men vi ställer om dem. Vi försöker vara lyhörda när kunder vill ha enskilda visningar och vi erbjuder även visningarna virtuellt.

Men Liza Nyberg konstaterar att vissa kunder har hamnat i en besvärlig situation där de känner att de måste skynda sig att sälja tidigare än de hade tänkt sig. Till exempel för att de ska tillträda något annat längre fram och nu känner oro över marknaden.

– Men det finns också de som sålt långt i förväg och som i den här väldigt speciella situationen vill vara tidigare ute med att hitta sin nya bostad, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons