Annons

”Risk för turkisk invasion – om inte Trump tänker om”

IS har fråntagits sina sista territorier och Donald Trump har aviserat att USA kommer att dra sig tillbaka från nordöstra Syrien. Men vad händer då?

– Om inte Trump tänker om finns en risk för en turkisk invasion, säger Mellanösternanalytikern och tidigare SvD-medarbetaren Bitte Hammargren.

Under strecket
Publicerad

USA:s president Donald Trump visade häromdagen en karta som visar hur IS har förlorat kontrollen över landområden i Syrien och Irak.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 2

Under lördagen kunde SDF utropa att IS så kallade kalifat har utrotats.

Foto: Maya Alleruzzo/AP Bild 2 av 2

USA:s president Donald Trump visade häromdagen en karta som visar hur IS har förlorat kontrollen över landområden i Syrien och Irak.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1
USA:s president Donald Trump visade häromdagen en karta som visar hur IS har förlorat kontrollen över landområden i Syrien och Irak.
USA:s president Donald Trump visade häromdagen en karta som visar hur IS har förlorat kontrollen över landområden i Syrien och Irak. Foto: Evan Vucci/AP

”Syriens demokratiska styrkor (SDF) deklarerar härmed total eliminering av det så kallade kalifatet och ett 100-procentigt tillintetgörande av IS territorium. På denna unika dag högtidlighåller vi de tusentals martyrer som gjort segern möjlig”, twittrade Mustafa Bali, talesperson för SDF, på lördagsmorgonen.

USA:s president Donald Trump hävdade för sin del redan i fredags att IS besegrats. Vid en pressträff visade han upp kartor för att illustrera hur syriska områden under IS-kontroll krympt under den tid han varit USA:s president, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Här är IS på valdagen och här är IS just nu, sade han, medan han visade upp en karta full med röda områden och prickar, samt en utan.

Det här är en farlig retorik, säger Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren, som menar att Trump redan påbörjat sin valkampanj för att bli omvald vid presidentvalet nästa år.

Annons
Annons

Under lördagen kunde SDF utropa att IS så kallade kalifat har utrotats.

Foto: Maya Alleruzzo/AP Bild 1 av 1

– Att utropa att slaget är vunnet för att man har nedkämpat ett militärt fäste är helt bisarrt. Det kan jämföras med när George W Bush stod på ett amerikanskt hangarfartyg i Persiska viken den 1 maj 2003 och utropade ”mission accomplished”. Vi vet hur det gick sen i Irak, säger Hammargren.

Under lördagen kunde SDF utropa att IS så kallade kalifat har utrotats.
Under lördagen kunde SDF utropa att IS så kallade kalifat har utrotats. Foto: Maya Alleruzzo/AP

Den militanta islamismen försvinner inte från regionen bara för att IS har fråntagits sina territorier, påminner Bitte Hammargren. Organisationens anhängare håller fortfarande till i de centrala och svåråtkomliga delarna av den syriska öknen medan andra håller sig under radarn i Irak, där de slår till genom plötsliga skjutningar och kidnappningar.

USA har tidigare sagt att man tror att gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, befinner sig i Irak.

– Det missnöje som finns bland sunniaraber, den gamla eliten som är undanskuffad, i kombination med takfirsalafism, ideologin som har sina rötter i Saudiarabien, är en giftig blandning – och den finns kvar, säger Bitte Hammargren.

Om USA skulle dra sig tillbaka är det osäkert vad som skulle ske.

– Antingen måste USA och det internationella samfundet vara kvar i nordöstra Syrien – eller så kommer någon annan att fylla det här maktvakuumet, säger Bitte Hammargren.

Fransmännen och britterna har sagt att de inte är intresserade av att axla ansvaret efter USA. Men vad händer då? För den kurdiska milisen YPG lever fortfarande hotet om en turkisk invasion, påminner Hammargren.

Annons
Annons

– Jag tror inte att Turkiet har militär kapacitet att gå in och hålla det kurddominerade territoriet i nordöstra Syrien. Men om amerikanerna drar sig ur kan Turkiet gå in och trycka tillbaka den kurdiska YPG-milisen mot arabiska områden i norra Syrien varmed alliansen mellan kurder och arabiska klaner i SDF kan spricka. Det skulle ligga i den turkista statsmaktens intresse.

I ett annat scenario kan YPG göra upp med den syriska regimen i Damaskus, ett alternativ som Ryssland skulle ställa sig bakom, säger Bitte Hammargren.

– Det förs sådana förhandlingar, där också Moskva trycker på. Kärnan i de samtalen handlar om graden av självstyre och vem som ska ha kontroll över YPG:s vapen.

I dag har kurderna ett slags autonomi, men vill ha suveränitet och självstyre.

– Damaskus vägrar ge Syriens kurder ett federalt system. Den syriska regimen vill ha tillbaka sitt centralstyre. Och Turkiet skulle säkert acceptera att syriska arméstyrkor återtar kontrollen av landgränsen i nordöst – vilket också Moskva förordar. Så frågan är vad som erbjuds YPG i form av lokalt självstyre och makt över vapnen, säger Bitte Hammargren.

Efter reklamen visas:
Åtta år av krig – de flydde sina hem i Syrien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons