Annons

Mårten Schultz:”Risken för flykt har knappast minskat”

ASAP Rocky.
ASAP Rocky. Foto: Richard Shotwell/TT

När får man använda våld för att freda sig – och måste ASAP Rocky stanna i häkte efter beskedet om att han åtalas? Här är fem frågor och svar om rättsfallet kring den amerikanske artisten.

Under strecket
Publicerad

Vad innebär åklagarens uttalande?

Åklagarens besked är att rapartisten kommer att åtalas för misshandel. Den tidigare preliminära klassificeringen som innebar att handlingen utgjorde en grov misshandel har således ändrats. Det är inget ovanligt i sig. Brottsrubriceringar ändras ofta under förundersökningens gång.

Betyder det att artisten måste stanna i häkte?

Grunden för häktningsbeslutet var flyktfara, att det fanns en risk att rapartisten kunde undandra sig den svenska rättvisan genom att helt enkelt vägra komma tillbaka till en rättegång. Denna risk har knappast minskat. Men det är domstolen, inte åklagaren, som fattar beslut om häktning. Det går inte att hålla någon häktad hur länge som helst för ett brott av det här slaget.

De filmer som har spridits visar hur artisten och hans sällskap utsattes för trakasserier innan bråket. Får man inte försvara sig mot trakasserier?

Man ska generellt vara försiktig med att göra straffrättsliga bedömningar utifrån youtubeklipp. Åklagaren framhöll att han har haft tillgång till annat underlag än dessa klipp och han är därmed den som har bäst möjlighet att göra en helhetsbedömning.

Som jag skrivit om i en tidigare kommentar i SvD så finns det en ganska långtgående rätt att försvara sig själv i Sverige, nödvärn. Om man utsätts för våld får man själv använda våld för att avvärja angreppet så länge det inte är uppenbart oförsvarligt. Dessutom finns det en ytterligare rätt att använda våld, om den som angrips ”svårligen kunde besinna sig”

Varför gäller då det inte här?

Det återstår att se exakt hur åklagaren och därefter, kanske, en domstol tolkar händelseförloppet. Generellt kan konstateras att rätten till nödvärn bara gäller för påbörjade eller överhängande brottsliga angrepp. Man får inte kasta en person i backen som en reaktion på ett tidigare ofredande, exempelvis. Nödvärn medger alltså inte hämnd.

Det har framförts mycket kritik mot det svenska rättssystemet och president Trump har kontaktat statsministern. Vad händer om Trump sätter press på Löfven att släppa ASAP Rocky?

Ingenting. Domstolarna är självständiga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons