Annons

Riskenheten stod tom i veckor: ”Olämpligt”

Hans Lindblad, generaldirektör för Riksgälden.
Hans Lindblad, generaldirektör för Riksgälden. Foto: Tomas Oneborg

Ingen hanterade finansiell risk hos ”statens bank” i somras, trots att Riksgälden hanterar hundratals miljarder kronor. Och generaldirektör Hans Lindblad utsåg en gammal vän till sin närmaste man.

Under strecket
Publicerad

I somras stod riskenheten hos ”statens bank” Riksgälden helt tom i tre och halv vecka, enligt dokument som SvD tagit del av.

Samtidigt är myndigheten central. Den lånar upp pengar till statskassan, förvaltar statsskulden och hanterar banker i kris. Riksgälden ska löpande hantera olika finansiella risker: marknadsrisk, kreditrisk och likviditetsrisk.

En av SvD:s källor intygar att riskenheten stod obemannad under delar av sommaren, medan en annan källa understryker att situationen var än värre när det gällde finansiella risker.

– Under hela sommaren hade vi en obemannad riskenhet när det gäller finansiella risker. Hade vi varit en bank hade vi blivit av med tillståndet. Det fanns helt enkelt inte folk. Det är högst olämpligt på en myndighet som hanterar hundratals miljarder i lån och betalningar, säger en av SvD:s källor.

Men Riksgäldens pressansvariga Malin Hasselblad Wennström hävdar att riskenheten visst var bemannad. Hon påpekar att riskenheten delades i två, en riskenhet och en säkerhetsenhet, den 1 april.

– Över sommaren har personal från den gamla organisationen fullföljt samtliga uppgifter, vilket alltså var samma förfaringssätt som det varit tidigare, e-postar hon.

Annons
Annons

SvD:s källor understryker dock att de som jobbar på säkerhetsenheten inte har kompetens för finansiella risker och att riskenheten har varit svag sedan i mars. Då försvann två specialister som klarade att räkna på finansiella risker ut. Sedan dess har riskenheten endast haft en person på plats, som i sin tur inte så mycket har räknat på risker utan följt upp avtal och sett till att Riksgälden inte överskrider sina limiter, gränsdragningar. Under delar av sommaren fanns inte heller den personen på plats.

Dessutom har posten som riskchef varit obesatt i ett och ett halvt år eftersom riskchefen varit tjänstledig. I stället har säkerhetschefen även agerat som riskchef. Men för två veckor sedan fick Riksgälden en ny riskchef och två nya specialister på finansiella risker på plats.

Som SvD tidigare beskrivit kokar det nu i Riksgäldsleden efter ett antal chefsavhopp. Missnöjet riktar sig mot generaldirektör Hans Lindblad, men kanske minst lika mycket mot biträdande generaldirektör Jörgen Eklund.

Hans Lindblad, Jörgen Eklund och Anders Borg lärde en gång i tiden känna varandra på Riksbanken, där den före detta journalisten Jörgen Eklund var presschef.

Senare rekryterade Anders Borg Hans Lindblad till biträdande chef på Moderaternas riksdagskansli. Så fort Anders Borg blev finansminister tillsatte han Hans Lindblad som statssekretare medan Jörgen Eklund blev stabschef, och senare planeringschef, på finansdepartementet.

Efter att Alliansen förlorat valet 2014 rekryterade Hans Lindblad Jörgen Eklund som Riksgäldens kommunikationschef våren 2015. Senare blev Eklund även stabschef. Och på ett morgonmöte för Riksgäldens cirka 200 anställda den 23 augusti i år aviserade Hans Lindblad att Jörgen Eklund blir biträdande generaldirektör.

– Alla tjänster lyses normalt ut, men den här utnämningen kom som en blixt från klar himmel, säger en av SvD:s källor.

Men Riksgäldens pressansvariga Malin Hasselblad Wennström påpekar att Hans Lindblad är i sin fulla rätt att utse sin närmaste man utan att lysa ut tjänsten.

– Enligt Riksgäldens interna arbetsordning är det riksgäldsdirektören som utser sin ställföreträdande (dvs biträdande) riksgäldsdirektör, e-postar hon.

Finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) pressekreterare säger att ett möte mellan generaldirektör Hans Lindblad och Bolunds statssekreterare Ulf Holm om läget på Riksgälden kommer att ske ”i närtid”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons