Annons

Carolina Neurath:Riskkapitalet lär försöka runda vinsttaket

De privata ägarna till välfärdsbolag är inte bara bra på att trimma verksamheter, de är också sifferexperter. Skulle vinsttaket bli verklighet är sannolikheten stor att de hittar sätt att runda det.

Under strecket
Publicerad

Välfärdsutredaren Ilmar Reepalu.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

Välfärdsutredaren Ilmar Reepalu.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1
Välfärdsutredaren Ilmar Reepalu.
Välfärdsutredaren Ilmar Reepalu. Foto: Jonas Ekströmer/TT

På Investorägda Aleris vårdhem, med det fashionabla namnet Vårbacka Plaza, hittades en 72-årig autistisk man inlåst i en fönsterlös skrubb sommaren 2013. Han var i dåligt skick och badade i sin egen urin och avföring. Polisen hade larmats till boendet av en anhörig till en annan boende på hemmet. Mannen fördes till sjukhus. Det kan inte ha varit den stoltaste stunden i den nyblivna 100-åringen Investors historia.

Hade det här aldrig kunnat inträffa i en offentligt ägd verksamhet? Jo, självklart. Men det är inte konstigt att irritationen hos allmänheten blir större med vetskapen om att någon samtidigt tjänar pengar på mannen i skrubben. Det är bara ett av många exempel på misskötsel från senare år och som kunnat ge politikerna som driver på om vinsttak eller vinstförbud vatten på sin kvarn.

Annons
Annons

Fel kan begås på äldreboenden och vårdbolag, oberoende av om de är offentliga eller privat ägda, men en tidigare genomgång av Lex Sarah- och Lex Maria-anmälningar som inkommit till Socialstyrelsen visar att felen i många fall beror på för få anställda eller på kunskapsbrist.

Vård- och omsorgssektorn har länge varit intressant för riskkapitalister. Här har det funnits stabila intäkter – människor kommer alltid att bli äldre och sjuka. Precis som i utbildningssektorn – barn och ungdomar kommer alltid att gå i skolan. Samtidigt har det funnits möjligheter att effektivisera.

Och just antalet anställda brukar vara ett första område att titta på för en ny ägare som vill trimma en verksamhet och göra den mer lönsam.

I utredningen som socialdemokraten och välfärdsutredaren Ilmar Reepalu presenterar föreslås, som väntat, ett vinsttak på statslåneräntan plus 7 procentenheter på operativt kapital för företag inom vård, skola och omsorg. Ambitionen är att mer av skattemedlen ska stanna kvar i verksamheten och inte hamna i privata ägares fickor. Men frågan är var det i slutänden kommer leda till.

Vissa privata aktörer har gäspat, eller åtminstone låtsats gäspa, åt förslaget. Många räknar med att det inte blir av. Ändå heter det i flera av bolagens årsredovisningar att ”politiska beslut” är att betrakta som den största risken mot verksamheterna.

Men om Reepalus förslag ändå skulle bli verklighet är det inte säkert att det faktiskt leder till mer personal och investeringar i välfärdsverksamheterna.

De privata aktörerna är inte bara bra på att trimma sina bolag, de är också sifferexperter. Det är hög sannolikhet att de kommer börja leta möjligheter att runda ett eventuellt vinsttak. Kanske har man redan idéer på hur. Att riskkapitalägda bolag försöker minska den redovisade vinsten har vi redan sett gott om exempel på tidigare, i form av räntesnurror där den faktiska vinsten hamnar någon annanstans – till exempel i ett land med lägre skatt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons