X
Annons
X
Recension

Robyn Robyn gör en mycket imponerande comeback

Robyns musik har fått ett allt större djup och en kreativ mognad. Spelningen på Artipelag uppvisar en mångfacetterad ljudbild som flörtar hejvilt åt alla möjliga håll i dansmusikens historia.

Robyn uppträder på Artipelag. Foto: Claudio Bresciani/TT
Läs mer om Musikveckan med SvD

Robyn

Genre
Konsert
Var
Artipelag

När Robyn i en rasande takt släppte trestegsraketen ”Body talk” år 2010 var det nog inte många som anade att det skulle ta hela åtta år innan hon återvände till albumformatet. Åtta år är rent fysiskt en relativt lång tid, men inom musikbranschens framkant kan det vara något av en smärre eon. Oavsett vad en artist har åstadkommit tidigare, så finns det just ingenting som garanterar en samtida relevans efter en sådan paus.

Men att döma av entusiasmen hos den skara som har lyckats lägga vantarna på de åtråvärda biljetterna till hennes hemliga comebackspelning på konsthallen Artipelag, så är hon allt annat än bortglömd. Biljetterna påstods enbart kunna fås genom att interagera med andra Robyn-fans via ett mobilspel, men att döma av medelålder och hipstertäthet så torde det även ha funnits en ganska så gedigen gästlista.

En inte helt oansenlig skara av unga influencers lär dock ha erhållit en ”gratisbiljett” genom att ladda ned en app som ger en österrikisk energidryck tillgång till deras sociala mönster. Och frågan är om Robyn verkligen är påläst om detta företags ägares ganska så rejält obehagliga planer på ett populistiskt mediehus baserat på så kallade alternativa nyheter? Ett fenomen som rent krasst oftast kan översättas till en skepticism gentemot människor med en mörkare hudton än beige och deras legitimitet i fort Europa.

Annons
X
Robyn på Artipelag. Den sprudlande electrodiscon som var hennes signum har ersatts av en mångfacetterad ljudbild som flörtar hejvilt åt alla möjliga håll i dansmusikens historia. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lyckligtvis talar dock musiken ett helt annat språk och något synnerligen spännande har hänt med Robyn under hennes åtta år av frånvaro. Den sprudlande electrodiscon som var hennes signum när det senast begav sig har ersatts av en mångfacetterad ljudbild som flörtar hejvilt åt alla möjliga håll i dansmusikens historia. Livebandet låter Lil Louis pulserande housetoner från ”French kiss” utgöra någon slags ram till ett bombastiskt intro som mynnar ut i senaste singeln ”Honey”.

Publiken vrålar som besatt när Robyn efter ett tag kliver ut ur scenens dimridåer och äntligen fullbordar sin teatraliska comeback. Ganska snart står det tydligt att hennes musik har fått ett allt större djup och någon slags kreativ mognad. I ena stunden låter det som Womack & Womack, och vem hade anat att Robyn av modell 2018 skulle göra en alldeles utmärkt version av hennes egna ”Be mine” som låter som ett ledmotiv till Snuten i Hollywood 3? Retro-influenserna och Pointer Sisters-blinkningarna är dock satta i ett sammanhang som ständigt balanserar på randen till högst modern, minimal house, vilket gör det hela mycket intressant.

Det må kännas klyschigt att påstå att Robyn har lyckats återuppfinna sig själv, men det är just vad hon har gjort. Hon har publiken i sina armar såväl när bandet spelar ett suggestivt acid house-jam som när hon bugar inför den monumentala allsången till ”Dancing on my own”. Hon gör suggestiv disco i ”Because it’s in the music” men matchar det snyggt mot den totala euforin i ”Indestructible”.

Hennes scenspråk tyder på att hon har studerat forna Prince-spelningar och som för att visa respekt inför dessa snygga lån avslutar hon spelningen med att låta ett lila ljussken bädda in något av en slags mash-up mellan ”Purple rain” och en balladversion av redan tidigare framförda ”Dancing on my own”. Och en mycket imponerande comeback har just tagit sin början.

Robyn uppträder på Artipelag. Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Robyn på Artipelag. Den sprudlande electrodiscon som var hennes signum har ersatts av en mångfacetterad ljudbild som flörtar hejvilt åt alla möjliga håll i dansmusikens historia.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 2

Robyn uppträder på Artipelag.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X