Annons

28-åring bröt ryggen och blev förlamad – kan gå igen

Exoskelett är ett framtidgshopp för att hjälpa förlamade och andra rörelsehindrade. Arkivbild.
Exoskelett är ett framtidgshopp för att hjälpa förlamade och andra rörelsehindrade. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

En förlamad man kan gå igen med hjälp av en robotdräkt som han själv kan kontrollera via hjärnsignaler, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under strecket
TT
Publicerad

Den 28-årige mannen från franska Lyon bröt ryggen och blev förlamad från axlarna och neråt när han ramlade 12 meter från en balkong på en nattklubb för fyra år sedan.

Mannen tillbringade två år på sjukhus innan han erbjöds vara testperson för robotdräkten på Université Grenoble Alpes.

28-åringen fick genomgå flera månaders träning i att kontrollera sina signaler i hjärnan för att få en datasimulerad "avatar" att utföra enkla rörelser innan han kunde testa robotdräkten för att gå.

Enligt forskarna i projektet är det långt kvar innan dylika dräkter skulle kunna vara allmänt tillgängliga, men de menar att tekniken då har potential att förbättra förlamade patienters livskvalitet betydligt.

– Jag kan inte gå hem i morgon i mitt exoskelett men jag har kommit så långt att jag kan gå. Jag går när jag vill och jag stannar när jag vill, säger mannen till AFP.

Forskarna placerade två signalmottagare på hans huvud, mellan hjärnan och huden. Dessa enheter läser sedan av delar av hjärnan som kontrollerar kroppens rörelser.

Signalerna översätts till de rörelser som patienten tänker på.

Han kan nu gå cirka tio meter, och exempelvis sträcka ut handen och röra vid saker.

Tidigare projekt har testat att använda implantat för att få muskler i patienters egna kroppar att röra sig, men detta uppges vara den första satsningen i sitt slag som i denna omfattning använder hjärnsignaler för att kontrollera ett så kallat exoskelett,

Efter reklamen visas:
Robotdräkt låter förlamad gå igen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons