Annons

Anders Lindblad:Robust lagbygge ska ta Sverige till EM

Det svenska laget under nationalsången inför Spanienmatchen.
Det svenska laget under nationalsången inför Spanienmatchen. Foto: Jessica Gow/TT

Efter 1–1 mot Spanien har Sverige allt i egna händer och fötter inför de två avslutande matcherna i EM-kvalet. Janne Anderssons landslag åker till Bukarest om knappt en månad med vetskapen om att lagbygget fortfarande är robust och pålitligt. 

Under strecket
Publicerad

Janne Andersson är allt annat än populist. Det är det jag gillar så mycket med honom och hans ledarskap. Han följer tålmodigt och konsekvent sin egen linje, tydligt och övertygande. 

Det är absolut inte enkelt i en tid när allt ska vara nytt, fräscht och spännande och snart sagt alla tävlar om att ropa högst:

”In med Isak”! ”Varför i h-e spelar ”Granen än”? 

Janne Andersson är inte ute efter att vara folk till lags. Han vill bygga lag. Och vinna fotbollsmatcher. 

Janne Andersson är inte ute efter att vara folk till lags. Han vill bygga lag. Och vinna fotbollsmatcher. 

Visst var det surt att Spanien kvitterade i den andra tilläggsminuten inför ett fullsatt Friends arena, men den svenska insatsen var lika imponerande ändå. 

Jag är säker på att endast Victor Nilsson Lindelöf från den svenska startelvan skulle ta plats i den spanska truppen, men fotboll är ett lagspel där kollektivets gemensamma styrka är avgörande. 

Janne Andersson har varit förbundskapten i drygt tre år. Han, och övriga ledarstaben, byggde snabbt en grund som står stadigt och där varje spelare vet exakt vad de ska göra på planen. 

Annons
Annons

Ta bara Pierre Bengtsson! Reserv för reserven (Ludwig Augustinsson och Martin Olsson) som går in som vänsterback och är felfri. 

Eller Sebastian Larsson! Det spelar ingen roll vilken position han tilldelas. Han är lika jobbig för motståndarna oavsett var på planen han evighetsspringer, stressar, vinner boll och skaver på hälarna. 

Janne Andersson väljer sitt lag och spelsätt utifrån sin övertygelse om vad som är bäst för l-a-g-e-t. Därför startade, naturligtvis, lagkaptenen Andreas Granqvist mot både Malta och Spanien, trots att ”Granen” haft en tuff säsong i allsvenskan. Och därför valde Andersson att spela Marcus Berg från start i båda matcherna. 

Berg har hånats och häcklats för sin måltorka. Men Janne Andersson vet vilken nytta Berg gör. Det handlar inte bara om ”förstapressen”, utan även om sättet han rör sig, tar emot boll, fördelar den och öppnar ytor för medspelarna. 

Och jodå, Berg kan göra mål. Också. 

Först nicken på Robin Quaisons inlägg som De Gea räddade. Emil Forsberg på returen. Sedan nick i mål från nära håll av Berg. 

Det var ett mål som lyfte Friends och som länge såg ut att ge tre poäng. Men efter hörna, när klockan hade passerat 90 minuter, kunde Spanien trycka in en rättvis kvittering och säkra biljett till EM-slutspelet nästa år. 

För Sverige blir bortamatchen i Bukarest den 15 november avgörande. Det bör räcka med en poäng – om det därefter blir en programenlig seger hemma mot Färöarna – men det bästa vore givetvis att åka hem från Bukarest med tre poäng och säkrad slutspelsplats. 

Det kan faktiskt gå vägen även vid en förlust mot Rumänien. Men då krävs det att ett redan slutspelsklart Spanien på hemmaplan slår Rumänien i sista omgången, samtidigt som Sverige besegrar Färöarna. 

Jag vill inte ha det scenariot, eftersom det påminner om kvalet till VM 1986, då dåvarande Västtyskland ”bara” skulle slå Portugal – samtidigt som Sverige också ”bara” behövde minst en poäng mot Tjeckoslovakien, för att ta sig till VM i Mexiko. 

Det slutade med förlust, tårar och elände. Bättre alltså att fixa saken på egen hand. 

Sverige kommer att ladda upp på Cypern inför rysarmatchen mot Rumänien. Insatsen mot Spanien  har stärkt självförtroendet och det har under den här samlingen varit tydligt att formen på spelarna överlag är mycket bättre än vid den förra då flera av dem inte var i matchform. 

Kristoffer Olsson var lysande mot Spanien, en nyckel även mot Rumänien. Emil Forsberg har också varit pigg både mot Malta och Spanien. 

Janne Andersson har visat fingertoppskänsla i laguttagningarna, först genom att plocka in Marcus Danielson mot Malta och sedan hålla fast vid Marcus Berg. Trots måltorkan. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons