Annons

”Rödgröna sviker i kampen mot terrorism”

Efter terrordåden i Bryssel är det dags för inrikesministern ta bladet från munnen; var står Sverige i den gemensamma kampen mot terrorn, hur länge ska det rödgröna dubbelspelet pågå? Det skriver Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD) är kritisk till hur de rödgröna hanterar kampen mot terrorismen. Bilden t v: Efter dåden i Bryssel har människor lagt blommor, meddelanden, teckningar och flaggor på Place de la Bourse.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP, Jessica Gow/TTBild 1 av 2

Lars Adaktusson

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD) är kritisk till hur de rödgröna hanterar kampen mot terrorismen. Bilden t v: Efter dåden i Bryssel har människor lagt blommor, meddelanden, teckningar och flaggor på Place de la Bourse.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP, Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD) är kritisk till hur de rödgröna hanterar kampen mot terrorismen. Bilden t v: Efter dåden i Bryssel har människor lagt blommor, meddelanden, teckningar och flaggor på Place de la Bourse.
Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD) är kritisk till hur de rödgröna hanterar kampen mot terrorismen. Bilden t v: Efter dåden i Bryssel har människor lagt blommor, meddelanden, teckningar och flaggor på Place de la Bourse. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP, Jessica Gow/TT

DEBATT | TERROR

Befolkningen i EU:s huvudstad brottas med den tunga sorgen och de politiska utmaningarna efter de värsta terrordåden i stadens moderna historia. Attackerna mot Bryssels internationella flygplats Zaventem och tunnelbanestationen Maelbeek tog fler än 30 oskyldiga människors liv, över hundra personer skadades svårt.

Den skoningslösa terrorn riktade sig mot en stad och ett land, men träffade det samlade Europa. Så är det nu, så var det vid tidigare terrorattacker i London, Madrid och Paris, så blir det vid framtida dåd som med oroväckande hög sannolikhet kommer att inträffa.

Faktum är att Europas länder idag hotas samfällt och drabbas samfällt. Inget enskilt land är undantaget, inget enskilt land klarar att försvara sig på egen hand. I en tid när Europasamarbetet ifrågasätts och utsätts för större påfrestningar än någon gång tidigare är behovet av gemensamma åtgärder större än någon gång tidigare. 

Annons
Annons

För att möta denna paradox och politiska utmaning krävs verktyg som fungerar, som inte bara diskuteras och utreds utan omsätts i praktiken. Alldeles för många föreslagna åtgärder mot radikalisering och terrorism har varit uppe på bordet i EU-sammanhang och vänt. Nu är det dags att genomföra förslagen, att gå från ord till handling.

Det handlar exempelvis om att beslagta pass och frysa ekonomiska tillgångar för personer som planerar och genomför terrorresor. Det handlar om upprättandet av en gemensam europeisk lista över misstänkta jihadistiska terrorister och det handlar om effektivare informationsutbyte mellan EU:s 28 medlemsstater.

**Just när det gäller EU-ländernas **polis- och underrättelsesamarbete har terrordåden i Bryssel och tidigare i Paris blottlagt allvarliga brister på det nationella planet. Att kända förbrytare kan röra sig fritt över gränserna i Europa, delta i terrorkrigföring i Syrien och sedan återvända är i alla avseenden oacceptabelt. I Europaparlamentet har förslag lyfts om att utländska stridande från Europa med automatik ska bli föremål för rättslig prövning så snart de återvänder. Upptäckt av dessa återvändare förenklas genom obligatoriska och utökade kontroller vid EU:s yttre gränser. 

Att detta snabbt kommer på plats är nödvändigt, lika nödvändigt är det att flygbolagens passageraruppgifter snarast görs tillgängliga för Europas polis- och säkerhetstjänster. För att med större effektivitet bekämpa terrorhotet är det system som brukar kallas PNR eller Passenger Name Record helt centralt. Ansvariga myndigheter i EU:s medlemsländer har under lång tid efterfrågat ett gemensamt system för passageraruppgifter för att därigenom kunna kartlägga misstänkta terroristers resemönster. 

Annons
Annons

**Men lika länge som ett PNR-system **har efterfrågats, lika länge har det motarbetats politiskt. Ett antal av Europas socialdemokratiska partier i skön förening med extremvänstern, miljöpartister och liberaler har hittills förhalat eller stoppat varje ansträngning att få till stånd ett fungerande passagerarregister. När frågan lyftes upp efter de fruktansvärda dåden i Paris såg verkligheten ut att ha hunnit ikapp motståndarna. I Europaparlamentets utskottsarbetet ställde sig en majoritet av ledamöterna äntligen bakom ett PNR-register – för att sedan ändra sig och än en gång skjuta frågan i sank.

Detta är oansvarigt och ovärdigt i en för Europa allvarlig situation. PNR handlar i grunden om att rädda oskyldiga medborgares liv och bekämpa en omfattande och allvarlig samhällsutmaning. Då duger det inte att förhala och förhindra beslut som efterfrågas av ansvariga myndigheter inom hela EU.

Bakom ryggen på sina egna väljare bedriver de svenska regeringspartierna i den här frågan ett fult politiskt dubbelspel. I Europaparlamentet predikar socialdemokrater och miljöpartister varnande om övervakningssamhälle och hot mot personlig integritet, samtidigt som samma partier när de utgör Sveriges regering åker till ministerrådsmöten i Bryssel och förklarar att man står bakom ett gemensamt PNR-system.

Att dessa dubbla budskap förs fram samtidigt som svårt terrordrabbade medlemsländer i EU vädjar om handfast stöd för ett PNR-system är i sig ett uttryck för bristande solidaritet. Sverige som medlemsland förlorar i respekt och anseende, regeringspartiernas oförmåga att gemensamt ta ansvar och visa ledarskap öppnar för rättmätig kritik.

Annons
Annons

Lars Adaktusson

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Hittills har den ansvarige ministern, Anders Ygeman, valt att inte kommentera det faktum att regeringen i ministerrådet företräder en linje som de egna regeringspartiernas representanter i Europaparlamentet gör allt för att stoppa. Efter terrordåden i Bryssel är det dags för inrikesministern ta bladet från munnen; var står Sverige i den gemensamma kampen mot terrorn, hur länge ska det rödgröna dubbelspelet pågå?

Terrorhotet mot Europa är reellt och kommer inte att försvinna. Den islamistiska extremismen, radikaliseringen och det ökande antalet jihadister ställer krav på gemensam europeisk förmåga och inte minst; ett beslutsfattande grundat på tydlighet och konsekvens. 

Samtidigt återvänder vardagen till Bryssel. Europas fria och öppna samhällen reser sig efter terrorn, demokratins värderingar och fundament står intakta. 

Att inte låta sig skrämmas, att inte låsa in sig eller drabbas av handlingsförlamning inger hopp och visar på styrka. I kampen mot terrorn är normaliteten ett vapen.

Lars Adaktusson (KD)

Europaparlamentariker

Lars Adaktusson
Lars Adaktusson Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons