Annons

Rollén i inspelat samtal: ”Vill du hamna i fängelse?”

Under andra dagen av rättegången mot Ola Rollén framkom en fråga som Hexagon-vd:n ställt till mannen som förvaltade hans familjestiftelse i USA. Enligt ett inspelat telefonsamtal som Rollén hade med sin bankkontakt på SEB i Singapore ska han ha frågat: ”Vill du hamna i fängelse?”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Domaren Per Fleisje i Oslo tingsrätt.

Foto: AP

Domaren Per Fleisje i Oslo tingsrätt.

Foto: AP
Domaren Per Fleisje i Oslo tingsrätt.
Domaren Per Fleisje i Oslo tingsrätt. Foto: AP

Ola Rollén började inte undersöka om han eventuellt kunde betraktas som insider enligt norsk lag förrän avtalet om den emission i Next Biometrics – som han förhandlat fram med företagets vd – var färdigt och behandlats av styrelsen i Next. Det visade åklagarens presentation av bevisen mot Hexagons vd Ola Rollén under rättegångens andra dag.

Under den första dagen i rättegången mot Ola Rollén i Oslo tingsrätt visade det sig att åklagaren och försvaret har mycket olika uppfattning om vilken information som leder till att en investerare ska betraktas som insider. 

Med tanke på att det handlade om en affär som till sist uppgick till sammanlagt 150 miljoner kronor togs kontakten med norska advokater mycket sent. Den bedömning de gav sammanfattade Ola Rollén på följande sätt under samtalet med sin bankkontakt i SEB:

Annons
Annons

– Du kan inte bli insider på det du själv gör.

Målet för Ola Rollén var att komma upp i en ägarandel på 25 procent i Next Biometrics. Aktierna köptes för en fond han förvaltade, men det skedde inte förrän ett halvår senare. Rollén kom inte fullt så långt, utan fick 19 procent av aktierna, men blev ändå största aktieägare i Next. För att nå det målet var han villig att ta några genvägar.

– Jag vet att du är strikt och ”banker”, men ibland blir det så här, sa han till bankkontakten. (”Banker” här att förstå som bankir, reds anm.)

Genvägarna handlade om att det officiellt skulle se ut som om det var hans amerikanska familjestiftelse som bad Ola Rolléns helägda företag på Cypern, Iskossala, att köpa aktier i Next. Iskossala skulle i sin tur be SEB Singapore att köpa aktierna. Men i realiteten talade Ola Rollén direkt med SEB och mellanleden i form av stiftelsen och Iskossala upplevde han som bromsklossar.

För att övertyga förvaltaren av stiftelsen om att det var bråttom att stoppa aktieköpen, hade denne börjat argumentera för att köpen skulle fortsätta. Det var då Ola Rollén, enligt vad han berättade till sin bankkontakt, blev irriterad och nämnde därför risken för att förvaltaren kunde hamna i fängelse.

– Jag kommer inte låta de såskopparna sabba en affär som vi kommer att tjäna miljarder på, sa Ola Rollén i telefonsamtalet till SEB Singapore.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons